GOGGLES: ZO VIND JE DE PERFECTE SKI- OF SNOWBOARDBRIL

Skiën of snowboarden zonder bril is ondenkbaar. De ski- of snowboardbril, ook wel goggle genoemd, is net als de helm een noodzakelijke vorm van protectie. Een goggle biedt niet alleen bescherming tegen felle UV- en IR-stralen, hij beschut je ogen ook tegen wind en regen of opstuivende sneeuw. Hoe vind je de ideale bril?

GA VOOR DE ULTIEME PASVORM

De goggle moet goed aansluiten op je gezicht en op je helm helm, zodat er geen ruimte ontstaat waar wind doorheen kan waaien. Tegenwoordig zijn de meeste goggles op de band uitgerust met een siliconen strip, waardoor hij goed op de helm blijft zitten.

DE LENS: STAY SAFE, SEE SHARP

Ski- en snowboardbrillen zijn voorzien van een cilindrische of sferische lens. Het verschil tussen deze twee type lenzen zit ‘m in de bolling van de lens. Een cilindrische lens is horizontaal gebogen, terwijl de sferische lens zowel horizontaal als verticaal gebogen is. Wil jij een goggle met een breed natuurlijk gezichtsveld? Dan is een sferische lens perfect voor jou.

VOOR WELKE CATEGORIE GA JIJ?

Niets is zo vervelend en onnodig als skiën of snowboarden met slecht zicht. De juiste lens maximaliseert het contrast en verhoogt het dieptezicht onder verschillende lichtomstandigheden.

De lenstypen in ski- en snowboardbrillen zijn onderverdeeld in categorieën. Elk type lens correspondeert met een bepaald weertype, de kleur en het percentage lichtdoorlaatbaarheid (% VLT). Met behulp van de tabel bepaal je binnen no-time welke categorie lens bij jou past.

SWITCH IT UP: VERWISSELBARE LENZEN

De weersomstandigheden tijdens een wintersportvakantie kunnen per dag en soms zelfs per uur verschillen. Gelukkig weten veel merken hier slim op in te spelen. Zij hebben namelijk goggles ontworpen, waarvan je de lens eenvoudig kunt verwisselen met een klik- of magneetsysteem.

Wil jij liever een ski- of snowboardbril met een lens die zich automatisch aanpast aan verschillende weersomstandigheden? Kies dan voor een fotochromatische lens.

OAKLEY PRIZM-TECHNOLOGIE

Met het uitbrengen van de PRIZM-lenstechnologie tilt Oakley de goggle naar een hoger niveau. De lenstechnologie stemt je zicht af op sportspecifieke situaties, zoals rivieren, wegen of ruwe berghellingen. De lenzen benadrukken hierbij bepaalde kleuren, waardoor je profiteert van verbeterde prestaties en nog meer veiligheid.

VOORKOM DAT JE GOGGLE BESLAAT

Een beslagen goggle is niet alleen vervelend, het is vooral onnodig. Een goggle met Anti-Fog Coating zorgt ervoor dat je zicht niet wordt belemmerd. 

Verder zorgen ventilatiegaten en de open structuur van een zachte schuimlaag in de bril voor extra ventilatie. Houd de ventilatiegaten (meestal boven en onderin het frame) zoveel mogelijk open om condensvorming te voorkomen. Moderne, professionele ski- en snowboardbrillen zijn altijd voorzien van goede ventilatiemogelijkheden.

Tip: haal je bril aan het einde van de dag altijd van je helm af en leg ze niet op elkaar. Zo voorkom je niet alleen dat er vocht in de ski- of snowboardbril trekt, het voorkomt ook dat het elastiek van je goggle uitrekt en daardoor minder goed aansluit.

OTG VOOR BRILDRAGERS

Voor brildragers zijn er speciale OTG (Over the Glasses) brillen ontworpen. De naam zegt het al, een snow goggle die je over je normale bril op sterkte draagt. De binnenkant van zo’n OTG-bril is ruimer, zo passen de pootjes van je brilmontuur perfect in de goggle.

Een andere optie voor brildragers is een vizierhelm, waarbij de ski- of snowboardbril aan de helm vastzit. In de meeste gevallen past het vizier over je reguliere bril.

VOOR WELKE GOGGLE GA JIJ?

LEES OOK ONZE ANDERE WINTERSPORT BLOGS

Lees ook onze andere wintersport blogs! Zo hebben we een blog over ski's, snowboards, skischoenen, snowboardschoenen, goggles, helmen, handschoenen, ski/snowboard onderhoud en het 3-lagensysteem!