BESCHERMING OP DE PISTE: GA VOOR EEN PASSENDE HELM

Het is verstandig om een helm te dragen tijdens het skiën of snowboarden. Ben jij op zoek naar een passende helm, maar heb je geen idee waar te beginnen? Wij geven je graag tips & tricks voor het vinden van een passende ski- of snowboardhelm. Alles over de soorten, vormen en juiste pasvorm vind je hier.

WELKE SOORTEN HELMEN ZIJN ER?

Er zijn 3 soorten helmen: in-mold, hard shell en hybride. Het is goed om te weten dat de helmen voldoen aan de strengste eisen op het gebied van veiligheid.

IN-MOLD

Dit type helm bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde met een kunststof coating. De in-mold helm is geschikt voor een brede groep wintersporters die gaan voor een lichtgewicht model en goede bescherming bij een eventuele val.

HARD SHELL

Een hard shell helm bestaat uit een stevige buitenschaal en een losse schuimlaag aan de binnenzijde. Deze helm zorgt voor extra protectie tegen harde voorwerpen, zoals takken.

HYBRIDE

Dit type helm bestaat uit een combinatie van in-mold en hard shell. Met deze helm ga jij voor het lichte gewicht van een in-mold, met de bescherming van een hard shell. Een goede keuze voor ervaren wintersporters die weleens buiten de piste gaan.

GA VOOR DE JUISTE PASVORM

Het klinkt zo logisch, maar hoe ga je nou voor de beste pasvorm? Een goede test om te kijken of een helm goed past, is door voorover te buigen. Blijft de helm zitten? Dan is de helm klein genoeg. Natuurlijk moet een helm ook niet té klein zijn en klemmen.

Tip! Zorg ervoor dat je nog steeds omgevingsgeluiden kunt horen. Wel zo handig als iemand ‘’pas op!’’ roept.

SLUITING

Per dag maak je toch regelmatig je helm los en vast. Het is dus aan te raden om te gaan voor een helm die je met je handschoenen vast kunt maken. Omdat je misschien wel eens skistokken in één hand zult hebben, is het ook handig om te gaan voor een sluiting die je met één hand kunt losmaken.

Elke ski- of snowboardhelm beschikt over een bandje die voorkomt dat je helm afschiet. Ga jij voor ultiem comfort? Dan kun je kiezen voor een kinband met een kussentje.

KEUZES, KEUZES EN NOG EENS KEUZES

Het aanschaffen van een helm bestaat uit keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Zo kun je jezelf een aantal vragen stellen: Ga ik voor een vizier, ventilatie en een verstelbare vorm?

BEN JIJ EEN BRILDRAGER? GA VOOR EEN VIZIERHELM!

De beste optie voor brildragers is een vizierhelm, waarbij de eigen bril eenvoudig onder de helm gedragen kan worden.

TIP VAN DE SPECIALIST

De maat van een ski- of snowboardhelm kun je eenvoudig bepalen. Meet je hoofdomtrek met een meetlint horizontaal, op ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen en net boven je oren. Deze omtrek is de juiste maat van je helm.