SKI- EN SNOWBOARD ONDERHOUD: KEEP YOUR GEAR IN SHAPE

Ga voor optimaal plezier, maximale veiligheid én duurzaam behoud van je wintersportuitrusting. Bij DAKA kun je terecht voor een professionele slijp- en waxservice. Ook stellen wij jouw ski’s of snowboard perfect af met onze elektronische afstelservice. Naast de service van onze specialisten, kan je ook kiezen om zelf je ski's of snowboard te onderhouden voor het winterseizoen! Waar ga jij voor?

WAAROM IS SLIJPEN EN WAXEN BELANGRIJK?

Het is belangrijk om je ski’s of snowboard minimaal één keer per seizoen te (laten) onderhouden. Een goed onderhouden ski of snowboard glijdt en draait beter én snijdt effectiever door harde sneeuw. Bovendien profiteer je van meer grip op ijzige ondergronden. Je gaat daardoor niet alleen veilig de piste af, je wintersport gear gaat ook langer mee.

Als je met een ski of snowboard over de sneeuw glijdt, is er sprake van wrijving. Deze frictie zorgt voor warmte, waardoor er een flinterdun waterlaagje ontstaat. In principe is dit laagje water nuttig: het zorgt er namelijk voor dat je razendsnel de piste kunt afgaan. Maar jouw ski of snowboard moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om hiervan optimaal te kunnen profiteren.

Om te voorkomen dat de waterlaag aan het belag vastkleeft, moet het water dat onder je ski of snowboard ontstaat worden afgevoerd. Bovendien is het belangrijk te voorkomen dat het water vastvriest en sneeuwkristallen vormt. Een combinatie van de juiste wax en structuur in het belag is dus bepalend voor een veilige en plezierige afdaling.

WAXEN: ZO DOE JE DAT

Een waxblok moet allereerst worden verwarmd met een speciaal waxapparaat. De gesmolten wax breng je vervolgens druppelend aan op het belag. Daarna strijk je de wax lichtjes uit: de warmte en wax dringen tot diep in de poriën van het belag.

Na het afkoelen haal je de toplaag eraf met een plastic of stalen schraper. Deze handeling herhaal je een paar keer, afhankelijk van de droogte van de ski of het snowboard. Tot slot wrijf je het belag op met een borstel van koper, paardenhaar of nylon.

Gele wax wordt gebruikt voor sneeuwtemperaturen boven het nulpunt, bijvoorbeeld in het voorjaar. Als het buiten warmer is, wordt sneeuw vanzelfsprekend natter, papperig en krijgt het een hoger vochtgehalte. Is de wax hier niet op afgestemd, dan kun je rekenen op een stroeve afdaling en plakkerige sneeuw.

Rode wax wordt gebruikt bij temperaturen beneden het nulpunt, meestal tussen de -4°C en -14°C graden. Onder deze temperaturen wordt sneeuw gevormd; waterdamp hoog in de lucht wordt dan omgevormd tot kleine ijskristallen.

Daalt de sneeuwtemperatuur nog verder dan -14°C? Dan mag je de blauwe variant uit de kast trekken. Lopen de temperaturen tijdens jouw sneeuwvakantie uiteen, dan is het noodzakelijk om een mix van bovenstaande waxen te gebruiken. Een wintersportspecialist kan hiervoor het perfecte mengsel samenstellen.

SLIJPEN ZORGT VOOR HOUVAST EN GOEDE STURING

De staalkanten van een ski of snowboard zorgen voor sturing in de sneeuw en houvast op een helling. Wist je dat er na een intensieve week wintersport soms nog maar 40% van de oorspronkelijke scherpte over is? Ski of snowboard je vaak op kunstsneeuw, dan slijt de staalkant ook sneller. De kristallen van kunstsneeuw zijn van structuur namelijk scherper dan bij natuursneeuw.

WIJ GAAN VOOR JOUW ULTIEME WINTERSPORTBELEVING

DAKA maakt gebruik van de nieuwste wax- en slijptechnieken. Zo gebruiken wij voor het slijpen van staalkanten geen slijpbanden, maar diamond discs. Met deze techniek gaan wij voor de scherpste en meest exacte hoek.

Als je jouw skimaterialen het liefst zelf wilt onderhouden, kun je bij DAKA uiteraard ook terecht voor de aanschaf van alle benodigde slijp- en waxmaterialen. Houd er wel rekening mee dat professionele wax- en slijpapparatuur het glijoppervlak nét wat beter kan verzorgen dan wanneer je dit zelf doet met een basisset. Wil jij alle ins & outs over het onderhoud van jouw uitrusting leren? DAKA organiseert ieder jaar een clinic voor echte wintersportfanaten die willen weten hoe ze het slijpen en waxen zelf het beste kunnen aanpakken.

MAAK JOUW UITRUSTING COMPLEET

DE ONDERHOUDSPAKKETTEN
ACTIE!

SKI PRO 1 | €22,99

 • Slijpen en waxen
 • Reinigen van het belag
 • Slijpen van de staalkanten
 • Warme wax
 • Polijsten van het belag

SKI PRO 2 | €32,99

Ski Pro 1, plus:

 • Loopvlak renovatie
 • Handmatig uitvullen van krassen

SNOWBOARD PRO 1 | €32,99

S.v.p. inleveren zonder binding

 • Slijpen en waxen
 • Reinigen van het belag
 • Slijpen van de staalkanten
 • Warme wax
 • Polijsten van het belag

SNOWBOARD PRO 2 |€42,99

S.v.p. inleveren zonder binding

Snowboard Pro 1, plus:

 • Loopvlak renovatie
 • Handmatig uitvullen van krassen

DO IT YOURSELF | SKI & SNOWBOARD ONDERHOUD

Naast onze onderhoudspakketten voor je ski's of snowboard, kan je ook zelf aan de slag gaan met onze eigen wax- en schoonmaakartikelen. Van het merk Holmenkol hebben we een ruime collectie aan producten om jouw wintersportgear helemaal wintersport klaar te maken! Ga jij voor onderhoud door één van onze specialisten óf doe je het liever zelf?

Ga jij voor onderhoud bij één van onze DAKA winkels? Kijk dan hier of wij de slijp- en waxservice ook bij jouw lokale winkel aanbieden: