Ski kopen? Zo vind je een ski die bij jou past.

SKI KOPEN? DIT IS WAAR JE OP MOET LETTEN

Ben jij op zoek naar nieuwe ski’s voor op wintersportvakantie? Wij geven je graag tips & tricks voor het vinden van een ski die bij jou past. Zo ga jij voor nóg meer plezier op de piste. Benieuwd? Lees of kijk dan snel verder!

DE OPBOUW VAN EEN SKI

Laten we bij het begin beginnen: de opbouw van een ski. Zo heb je de topsheet, binding, staalkant, het belag en de kern. De kern is meestal van hout, hieraan worden materialen toegevoegd om de stijfheid en flex te beïnvloeden. Dit zijn meestal materialen zoals titanal, carbon en fiberglas. Deze materialen zorgen ervoor dat de ski zijn grip en stabiliteit houdt én minder gaat trillen.

VOOR WELKE CATEGORIE GA JIJ?

Eén van de belangrijkste vragen bij het aanschaffen van nieuwe ski's is: hoe ervaren ben jij? Er bestaan verschillende categorieën als het om ski's gaat. Natuurlijk lichten wij de verschillen graag aan je toe.

DE PISTE SKI

Als eerste de piste ski: een ski voor de sportieve skiër en, de naam zegt het al, geschikt voor op de piste. Deze ski is beschikbaar in vele modellen en voor elk niveau.

ALL MOUNTAIN SKI

Deze ski doet het zowel op als naast de piste erg goed.

FREERIDE SKI

Deze ski is dankzij zijn afmetingen en lengte uitermate geschikt om naast de piste te skiën.

FREESTYLE SKI

Met een freestyle ski ga jij voor speelsheid en fun: springen, draaien, vooruit én achteruit skiën. Dit gaat makkelijk, omdat de neus en tail allebei omhoog lopen.

WEDSTRIJD RACE SKI'S

Wedstrijdski's vind je bij het DAKA Race Department in Amersfoort. Meer informatie over het DAKA Race Department vind je hier.

SKI'S UNISEX

DE BREEDTE VAN EEN SKI

De breedte van een ski wordt weergegeven in millimeters onder de voet. Hoe breder de ski is, des te makkelijker je in zachte sneeuwomstandigheden blijft skiën. Hoe smaller de ski, des te makkelijker en dynamisch je van kant naar kant kunt wisselen.

DE RADIUS

De radius is de draaicirkel van een ski. Een ski met een korte radius, zal makkelijk sturen in korte bochten. Een lange radius is stabieler en heeft meer grip, maar is moeilijker in korte bochten. In de praktijk kiezen de meeste skiërs voor een gemiddelde radius, hiermee kun je van alles wat.

Ski kopen? Zo vind je een ski die bij jou past.

EN HOE KIES JE DE JUISTE SKISTOKKEN?

Er zijn een aantal manieren om de lengte van je skistokken te meten. Belangrijk is dat je arm een hoek maakt van 90 graden wanneer je de juiste maat wilt opmeten. Dit meten kun je op een aantal manieren doen:

  • Houd je arm langs je lichaam en buig je elleboog in een hoek van 90 graden. Meet de afstand van de onderkant van je hand tot aan de vloer. Tel hier vervolgens 5 centimeter bij op en je hebt de lengte van jouw skistokken.
  • Zet een skistok op z’n kop en houd ‘m net onder de teller vast (dat rondje onderaan je skistok). Wanneer je arm een hoek van ongeveer 90 graden maakt, zijn dit de juiste maat skistokken voor jou.
  • Via de maattabel hiernaast waarmee je de juiste lengte kunt bepalen (maattabel van Leki).

GA VOOR DE JUISTE MAAT

Veel mensen maken de fout door te lange skistokken te kopen. Lange stokken zijn met name handig wanneer je op vlakke stukken moet ‘prikken’, maar tijdens het skiën zelf is een lange stok eigenlijk alleen maar lastig. Een te lange stok maakt dat je onvoldoende buigt in je enkels, knieën en heupen, wat weer gevolgen heeft voor je houding en controle.

Te korte skistokken zorgen ervoor dat je dieper moet buigen, wat ook een negatieve uitwerking kan hebben op je techniek. Een verkeerde lengte van je skistok beperkt je skitechniek.

TIP VAN DE SPECIALIST

Slaat het belag van jouw ski of snowboard wit en vaal uit? Dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt! Het is belangrijk om je ski’s of snowboard minimaal één keer per seizoen te (laten) onderhouden. Een goed onderhouden ski of snowboard glijdt en draait beter én snijdt effectiever door harde sneeuw.

 

Benieuwd naar onze onderhoudspakketten? Hier lees je meer: