ZOMER OP HET WATER | VOOR WELKE WATERSPORT GA JIJ?

Ga voor fun op het water! Bij DAKA vind je verschillende items voor jouw favoriete watersport. Of je nu gaat voor kneeboarden, suppen, waterskiën, wakeboarden, skimboarden, bodyboarden of cruisen achter een boot met een funtube. Voor welke watersport ga jij? 

ALLES OVER WATERSKIËN, WAKE-, SKIM-, BODY- & KNEEBOARDEN

Ga voor actie en snelheid deze zomer met waterskiën, wakeboarden, skimboarden, bodyboarden of kneeboarden. Het is hierbij belangrijk dat je de goede materialen hebt en je de basis van de sport weet. 

WATERSKIËN

Waterskiën is een actieve watersport. Je kunt het een beetje vergelijke met normaal skiën, alleen word je hierbij over het water voortgetrokken door een boot (of kabelbaan). Hoe meer controle je hebt, hoe sneller de boot kan gaan.

1 van de beste basistips is dat je de punten van je ski's boven het water moet houden. Hierdoor creëer je tegendruk voor de trekkracht die de boot op de ski’s uitoefent.

Je start in een zittende positie met je knieën licht gebogen. Hierbij verplaats je het gewicht achter op je ski's. Door de snelheid van de boot kom je rechtop te staan en houd je je knieën licht gebogen. Houdt je armen altijd gestrekt! Nu is het een kwestie van je evenwicht behouden, ga ervoor!

WAKEBOARDEN

Bij het wakeboarden werkt het iets anders. Je start in een startpositie: liggend in het water, knieën opgetrokken, heup parallel aan het board, bovenlichaam rechtop/je rug recht, armen gestrekt en je hoofd en schouders naar voren gericht. Vervolgens kan de boot langzaam vertrekken zodat het touw opgespannen wordt. Als het touw eenmaal gespannen is, kun je gaan beginnen. Het is belangrijk dat je je armen goed gestrekt houdt. Ook moet je in het begin nog gehurkt blijven zitten, je kunt nog niet gaan staan. Wanneer de boot snelheid heeft, kun je gaan staan en kun je je voorvoet verplaatsen. Houd je knieën altijd licht gebogen!

KNEEBOARDEN

Kneeboarden lijkt best wel op waterskiën. Het verschil is dat je bij deze sport op je knieën op een board zit. Op dit board zit een band waar je knieën onder vast kunt maken. Bij de start buig je voorover om jezelf sterk te maken en tijdens het varen ga je rechtop zitten. Ook hierbij is het belangrijk om de voorkant van je board boven het water te houden. 

Kneeboarden is een stuk gemakkelijker dan bovengenoemde sporten omdat je dichter bij het wateroppervlak zit. Hierdoor is het makkelijker om jezelf in balans te houden.

SKIMBOARDEN

Skimboarden is een kruising tussen golfsurfen en skateboarden. Je gebruikt een plat houten board of als je gevorderd bent ga je voor een gevormd foam board. Om te beginnen met Skimboarden zoek je een strand met vlak zand aan de kustlijn. Je start langs het water met je board in je handen, vervolgens schuif je het board voor je uit het dunne laagje water op. Door mee te rennen geef je jezelf de kans om op het board te stappen. Probeer 3 stappen te nemen voordat je op het board stapt. Je plaatst je voorste voet net voorbij het midden van het board en je achterste voet zet je achter op het board. Je buigt je knieën en houd je gewicht centraal. Als dit lukt blijf je gebalanceerd staan totdat het board stopt met glijden. Hiervandaan kun je jouw techniek gaan verbeteren en langer op je board blijven staan. Vervolgens zijn er mogelijkheden om verschillende tricks te gaan doen op je board.

BODYBOARDEN

Lekker op het strand spelen met de golven, Bodyboarden is leuk voor alle leeftijden. Veiligheid is uiteraard belangrijk als je in de zee bent. Je moet goed kunnen zwemmen zodat je jezelf goed kunt redden in de golven. Ga ook nooit alleen de golven in, neem iemand mee zodat je elkaar kunt helpen. Met de leash, een band rond je pols, zorg je ervoor dat het board in de buurt blijft wanneer je er vanaf valt. Voordat je met je board de golven in gaat is het handig om op het zand te oefenen. Daarna kan je tot je knieën het water in lopen en daar op je board gaan liggen om richting de golven te peddelen. Begin met kleinere golven die recht richting het strand rollen. Als er een golf komt die je wilt pakken draai je richting het strand en ga je zo hard mogelijk peddelen hierdoor zul je op een gegeven moment voelen dat de golf jou en je board "oppakt" en glijden jullie samen richting het strand!

GA VOOR WATERSKI, WAKE- & KNEEBOARDEN

ALLES OVER SUP

Suppen is dé zomerse trend van dit moment. Maar wat heb je nodig om te starten? Natuurlijk een prachtig Stand Up Paddle board. Wij raden een opblaasbare variant aan, zodat je de SUP eenvoudig kunt meenemen naar lokale grachten, meren, rivieren en ook de zee. Daarnaast heb je ook een peddel nodig. Deze zit vaak bij het board inbegrepen. De pomp krijg je er vaak bij om hem op te blazen. Tot hoeveel PSI je hem moet opblazen, staat vaak op het board. 

Lees alles over SUP in deze blog:

GA VOOR SUP

ALLES OVER FUNTUBES

Ga voor plezier met onze funtubes! Deze band leg je achter een snelle boot om vervolgens te cruisen over het water van links naar rechts. Je neemt plaats op/in de funtube. Houdt stevig vast aan de handvatten op de tube en ga voor snelheid! Deze watersport is erg leuk om samen met je familie en vrienden te doen. 

Om te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van de funtube hebben we een paar tips voor je:

1| SCHADUW

Wanneer je klaar bent met het tuben, is het belangrijk dat de band niet te lang in de zon blijft liggen. Je kunt hem het beste leeg laten lopen en vervolgens op laten drogen in de schaduw.

2| TOUW

Gebruik een speciaal touw bij de funtube zodat je niet zomaar los kunt schieten. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat het touw lang en sterk genoeg is. Bij DAKA vind je speciale lijnen die hier geschikt voor zijn.

3| OPBLAZEN

Check altijd of de funtube goed genoeg opgeblazen is. Wil je de band achter de boot trekken? Zorg dan dat hij hard opgeblazen is. In het water is het altijd wat kouder dan op het droge waardoor de band altijd al iets zachter wordt in het water. Een zachte funtube door het water trekken kost veel kracht van je boot en is niet goed voor de band en het touw. Het opblazen van een tube kun je het beste doen met een (elektrische) pomp.

Lees ook altijd de belangrijke zaken die op het label staan aan de tube!

GA VOOR FUNTUBES

Dit product is toegevoegd aan je winkelwagen

ALLES OVER SEASCOOTER

Nieuw in ons assortiment: de Seascooter van Jobe Sports! Met dit apparaat kun je de onderwaterwereld tot 30 meter diep ontdekken. Het is een zelfdrijvende, elektrisch aangedreven onderwaterscooter waarmee je de diepten of ondiepten kunt verkennen.