LET’S SUP | ALLES OVER STAND UP PADDLING

Suppen is 1 van de grootste watersporten van het moment. Maar wat houdt deze sport precies in? SUP staat voor Stand Up Paddle. Dit is een soort van surfen, waarbij je op een board staat/zit en je voortbeweegt met een peddel. Door het gebruik van de peddel is er, in tegenstelling tot surfen, geen wind nodig. Het is een ontspannen en laagdrempelige sport, die bijna iedereen kan beoefenen.

WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?

1 | SUP BOARD

Om te kunnen suppen heb je een SUP board nodig. Maar wat is dit precies? Veel mensen denken dat je tijdens het suppen op een surfplank staat, maar dit is niet het geval. Een SUP board is vaak opblaasbaar, langer, breder en dikker. Hierdoor blijft hij stabieler liggen op het water.

VIN

Een SUP board is voorzien van een vin, hierdoor blijft hij stabiel liggen in het water. Als het board 1 vin heeft, zal je netjes in 1 lijn door het water bewegen. Je hebt op deze manier de minste weerstand. Er zijn ook sups met meer vinnen. Dit zorgt ervoor dat je wendbaarder bent en sneller een bocht kunt maken. Je monteert de vin aan de onderkant van het board.

LEASH

Daarnaast zit er ook vaak een leash aan het board. Dit is een speciaal koord dat je om je enkel kunt vastmaken. Op deze manier kan jouw board nooit te ver van je afdwalen, wanneer je van het board valt.

GA VOOR JOUW FAVORIET

2| PEDDEL

Tijdens het suppen beweeg je jezelf voort door middel van een lange peddel. Het is te vergelijken met een kajakpeddel, maar dan met 1 blad in plaats van 2. Aan de bovenkant van de peddel bevindt zich een T-grip. Hier kun je je hand op rusten en kracht zetten om vooruit te komen. De vorm en lengte is speciaal ontwikkeld voor het suppen. Een ander soort peddel is niet aan te raden om te gebruiken omdat deze een stuk minder comfortabel zal zijn.

3| (ELEKTRISCHE) POMP

De inflatable sups blaas je op met een (elektrische) pomp. Meestal zit het ventiel van het sup board achterop aan de bovenzijde. Draai de dop eraf en zorg dat het ventiel altijd naar boven staat. Doe de slang van de pomp in het ventiel en draai de slang een slag naar rechts. Nu kun je gaan beginnen met pompen. Dit duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. Je stopt wanneer het board de aanbevolen PSI bereikt heeft. Dit staat vaak op het board zelf aangegeven.

GA VOOR EEN COMPLETE SET

WAAR MAG JE SUPPEN?

In principe mag je overal suppen waar water is. Je kunt het beste suppen op grachten, in de zee, in rivieren en op plassen. Het is het fijnst om te gaan suppen als het (bijna) niet waait, waardoor het water rustig en vlak is. Zo kun je je balans beter bewaren en blijf je stabieler staan.

GA ERVOOR!

Blaas de SUP op, monteer de vin en neem je peddel mee. Loop een stukje het water in of leg het board in het water naast een steiger zodat je gemakkelijk op kunt stappen. Wat veel mensen denken is dat je nat wordt tijdens het suppen, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn! Als je je balans bewaard en genoeg kracht in je armen hebt om vooruit te peddelen, kan je goed blijven staan en val je dus niet in het water. Vind je het lastig om je balans te bewaren? Begin dan op je knieën, zo is het makkelijker om stabiel te blijven. Je kunt een wetsuit aantrekken. Hierdoor blijf je warm wanneer je in het water valt. Wil je graag je waardevolle spullen meenemen? Ga dan voor een drybag. Dit zijn waterdichte tassen die je perfect onder het elastiek aan de voorkant van het board kunt bevestigen.

MAAK JE UITRUSTING COMPLEET

ONDERHOUD SUP BOARD

Je moet altijd goed zorgen voor je SUP board zodat deze lang meegaat en mooi blijft. Zo behoudt hij zijn waarde en heb je er jarenlang plezier van!

 

1| Board uit de zon houden

We weerhouden jou er zeker niet van om lekker in de zon te gaan suppen, maar zorg ervoor dat je na het suppen je het board niet te lang in de zon laat liggen. Je kunt hem het beste in de schaduw leggen. Hitte kan namelijk schade aanbrengen aan de kwaliteit van je SUP.

• Berg je SUP op, op een droge plek uit de zon met weinig temperatuurverschillen.
• Berg je board niet op in de buurt van scherpe objecten.
• Leg je board nooit op warm asfalt.
• Heb je een opblaasbaar board? Droog deze eerst, laat hem leeg lopen, rol hem op en stop hem in een opbergtas.

2| Verwijder de vin

Een van de meest voorkomende problemen is dat de vin of locatie waar de vin bevestigd zit, is beschadigd. Als de vin erop zit en iemand gaat op de SUP dan kan dat schade veroorzaken. Zorg dus altijd dat je de vin van het board haalt wanneer je uit het water komt en je het board neerlegt.

3| Gebruik een leash

Het gebruiken van een leash is een echte aanrader. Wanneer je van je board af valt, zorgt de leash ervoor dat je board dicht bij je blijft en niet naar omgevingen drijft met ruwe objecten die het kunnen beschadigen.