TIPS | ZO KIES JE EEN VOETBALSCHOEN DIE BIJ JOU PAST

Het voetbalseizoen is weer begonnen! Zijn jouw voetbalschoenen aan vervanging toe, maar heb je nog geen nieuw paar gescoord? Tegenwoordig heb je een eindeloze keuze aan voetbalschoenen. Zo veel mogelijkheden, waar moet je beginnen? Bij DAKA vertellen wij je graag meer over verschillende soorten voetbalschoenen. Benieuwd naar Tips & Tricks voor het vinden van een voetbalschoen die bij jou past? Lees dan snel verder! 

WELKE VOETBALSCHOEN PAST BIJ MIJ?

Het vinden van de juiste voetbalschoen is makkelijker gezegd dan gedaan. De eisen waar een goede voetbalschoen aan moet voldoen, hangen namelijk af van een aantal factoren. Zo spelen het noppenpatroon, het materiaal, de pasvorm, de veldpositie én jouw speelstijl een belangrijke rol in het vinden van the perfect fit.

STAP 1 | HET NOPPENPATROON

Het kiezen van een geschikt noppenpatroon is de eerste stap in het vinden van de juiste voetbalschoen. Voetbalschoenen kunnen op basis van het type zool in vijf verschillende groepen worden onderverdeeld.

FG (FIRM GROUND)

De term ‘Firm Ground’ wordt vooral gebruikt voor droge natuurgrasvelden. Een FG-zool heeft dan ook veel en relatief lange noppen (12 tot 15 stuks), waardoor je kunt rekenen op extra grip. FG-voetbalschoenen worden doorgaans het meest verkocht. Kijk met een FG-zool wel altijd uit op zachte, drassige velden. De ruimte tussen de noppen wordt bij natte ondergronden kleiner, waardoor je te maken kan krijgen met een verminderde grip.

Dat een FG-zool het meest geschikt is voor droge grasvelden, betekent niet dat er met dit type schoen niet op kunstgrasvelden gevoetbald kan worden. Een nadeel is echter wel dat FG-zolen sneller slijten op kunstgras, waardoor de kans op knie- en spierblessures groter wordt. Een voordeel: kunstgrasvelden zijn tegenwoordig sterk verbeterd. De velden hebben vaak een zachtere ondergrond en hoger kunstgras. Zo kun je steeds vaker met een gerust hart met FG-noppen op een kunstgrasveld voetballen.

TF (TURF)

Een TF-voetbalschoen heeft een sterke, rubberen zool die bestaat uit kleinere noppen. De turf-zool is ideaal voor extreem harde velden. Door de kleinere noppen biedt de loopzool voldoende grip, zelfs als het heeft geregend. Nog een voordeel is dat de punt vaak verstevigd is, wat slijtage vermindert.

Met een TF-voetbalschoen kun je op meerdere hardere ondergronden spelen, zoals kunstgras-, gravel-, turf- en hardcourt velden.

IC (INDOOR COURTS)

Bij zaalvoetbal zijn constructies met noppen overbodig: in de zaal ga je voor een gladde, non-marking rubberen zool. Dit zorgt voor optimale grip op indoor ondergronden.

WAAR GA JIJ VOOR?

STAP 2 | HET MATERIAAL

Voor welk materiaal ga jij? Leer, synthetisch of toch een geweven voetbalschoen? Wij lichten de verschillen graag toe.

LEER

Als je gaat voor ultiem comfort, dan is een voetbalschoenen met een lederen bovenwerk een goede keuze. Het materiaal staat bekend om soepelheid, balgevoel en een ultieme pasvorm: leren voetbalschoenen nemen namelijk de vorm van je voeten aan.

Goed om te weten: leren schoenen zullen vaak (licht) uitlopen, houd hier dus rekening mee bij het passen. Let op! Als je optimaal wilt profiteren van de voordelen die leren voetbalschoenen kunnen bieden, moet je ook rekening houden met onderhoud wat erbij komt kijken.

SYNTHETISCH

Synthetische voetbalschoenen worden steeds populairder. Dit komt niet alleen omdat ze lichter en duurzamer zijn dan de leren variant, maar ook omdat synthetische voetbalschoenen de laatste jaren steeds zachter en comfortabeler zijn geworden.

Een voordeel van synthetische voetbalschoenen is dat ze goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk: vaak is een vochtige doek al voldoende om jouw voetbalschoenen weer een frisse look te geven. Houd er wel rekening mee dat synthetische voetbalschoenen zich minder goed om de voet zullen vormen dan voetbalschoenen van leer.

GEWEVEN

Nieuwe collecties met geweven bovenwerken worden tegenwoordig aan de lopende band gelanceerd: geweven voetbalschoenen zijn de toekomst! Voetbalschoenen met een geweven bovenwerk (vaak in sokvorm) zijn ontwikkeld voor het geven van extra steun aan de enkels en voeten. Je profiteert van ultiem comfort en het gevoel van een ‘’tweede huid’’. Sokvormige voetbalschoenen zijn bovendien populair bij spelen op kunstgras: het houdt kunstgraskorrels namelijk buiten.

Voetbalschoenen met een sok bieden veel voordelen, het is dus zeker aan te raden om deze schoenen te testen. Toch moet je ook rekening houden met een aantal mindere aspecten: zo zit de schoen stevig om de voet, wat niet elke speler als prettig ervaart. Bovendien biedt een schoen met een geweven bovenwerk minder bescherming tijdens het schieten. Of de geweven voetbalschoen bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en positie in het veld.

Tip: Wist je dat je verschillende soorten voetbalschoenen in veel van onze filialen kunt uittesten in de pannakooi? Op dit veldje ervaar je hoe het balcontact is en voel je hoe een schot aanvoelt. Maak de juiste keuze en domineer vervolgens het seizoen. Check hier onze filialen.

STAP 3 | DE PASVORM

Elke voet is anders, het is daarom van belang om goed te kijken welke voetbalschoen bij jou past. Let daarom op eigenschappen als natuurlijk de lengte, breedte, hielkap en ruimte bij de tenen.

DE LENGTE EN BREEDTE

Het is belangrijk dat een voetbalschoen de voet op alle plekken kan omsluiten, zonder daarbij te knellen. Een schuivende voet zorgt voor verminderde stabiliteit bij start- en stopbewegingen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

DE TENEN

Een goede pasvorm houdt ook in dat de bovenkant van de schoen niet over de bovenkant van de voet en tenen mag schuren. Is dit wel het geval, dan is er een grote kans op blaren en eeltvorming.

DE HIELKAP

Na het strikken van de voetbalschoen moet de hiel dusdanig omsloten zijn dat er aan weerszijden geen vinger meer tussen past. Een passende hielkap moet de gehele hiel omvatten, maar niet in de achillespees prikken. Belangrijk: tijdens het lopen mag de hiel niet op en neer schuiven.

STAP 4 | DE VELDPOSITIE

Natuurlijk spelen ook jouw veldpositie en speelstijl een belangrijke rol in het kiezen van de ideale voetbalschoen. Niet iedere voet is hetzelfde, dus het is lastig om te zeggen wat voor soort voetbalschoen het beste bij jou past. Toch zijn er eigenschappen van schoenen die vaak voorkomen bij een bepaald type speler. Op welke positie sta jij?

IK BEN VERDEDIGER

Verdedigers zijn vaak op zoek naar een sterke en stevige voetbalschoen. Zo kun je optimaal profiteren van een comfortabele pasvorm en stevige touch voor een krachtige afzet. Vaak gaat de keuze van een verdediger uit naar een lederen voetbalschoen. Veelgekozen modellen zijn Nike Tiempo, adidas Nemeziz en Nike Mercurial Superfly. Waar ga jij voor?

IK BEN MIDDENVELDER

Middenvelders gaan vaak voor een fijne pasvorm, optimaal comfort en een goede upper. Zo ga je voor de perfecte pass, touch én voor optimale controle bij aannames. Veelgekozen modellen zijn de Nike Phantom, adidas Predator en Nike Mercurial Vapor.

IK BEN AANVALLER

Als aanvaller ga je voor het generen van explosieve snelheid. Een lichtgewicht schoen die hoge snelheid genereert gaat jou dus verder brengen. Ook draagt soepelheid bij aan mooie prestaties op het veld: jij als aanvaller moet namelijk in staat zijn om met korte bewegingen de verdediging achter je te laten. Veelgekozen modellen door bekende aanvallers zijn onder andere de Puma Ultra en Nike Mercurial Superfly.

De vuistregel is om voetbalschoenen elk seizoen te vervangen. Uitzonderingen daargelaten, want het hangt natuurlijk af van de gebruiksintensiteit. Als je meerdere keren per week traint én een wedstrijd speelt, is de kans groot dat de noppen halverwege het seizoen al flink gesleten zijn. Ga je voor een recreatief potje voetbal eens in de zoveel tijd, dan kan een paar voetbalschoenen meerdere seizoenen meegaan.

WANNEER ZIJN MIJN VOETBALSCHOENEN AAN VERVANGING TOE?

HET ONDERHOUDEN VAN VOETBALSCHOENEN

Om optimaal van jouw nieuwe aanwinsten te kunnen blijven genieten, is goed onderhoud belangrijk. DAKA helpt je graag op weg met de volgende tips:

  • Maak je voetbalschoenen schoon na gebruik, dit zal de levensduur verlengen. Gebruik hiervoor het liefst een zachte en droge borstel, zo worden het materiaal en de stiksels niet aangetast. Let op: behandel voetbalschoenen nooit met schoonmaakmiddelen.
  • Leg voetbalschoenen nooit onder de verwarming! Door de hitte van de verwarming kunnen voetbalschoenen te snel drogen en krimpen. Zeker bij leren voetbalschoenen moet je oppassen, de hitte kan de kwaliteit van het leer namelijk aantasten. Wat kun je wel doen? Stop papier in je schoenen, bijvoorbeeld kranten of keukenpapier. Papier onttrekt vocht en zal de kwaliteit van jouw stappers niet aantasten.
  • Vet lederen voetbalschoenen regelmatig in met (blank) ledervet. Zo voorkom je hard en droog leer dat snel scheurt. Draag je de voetbalschoenen voor de eerste keer? Behandel de schoenen voorafgaand dan met een waterafstotende spray.
  • Hebben jouw voetbalschoenen schroefnoppen? Haal dan eens in de zoveel tijd de noppen eruit, smeer ze in met (zuurvrije) vaseline of olie en zet ze daarna weer vast.
  • Zijn jouw voetbalschoenen van synthetisch materiaal? Dan kun je ze afspoelen onder de douche, het materiaal neemt namelijk geen water op. Spoel lederen voetbalschoenen nooit af met water, dit beschadigt het materiaal.
  • Last but not least: maak gebruik van schoenspanners. Zo vormen de schoenen weer terug in de originele pasvorm en verdwijnen kreukels en vervormingen in het materiaal.