NIEUWE TENNISSCHOENEN: WAAR MOET JE OP LETTEN?

Ben jij toe aan nieuwe tennisschoenen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Wij helpen je graag! Het kiezen van de juiste schoen is namelijk enorm belangrijk om plezierig en blessurevrij op de baan te kunnen staan. De juiste schoen draagt bij aan ultieme spelbeheersing en optimale grip. De keuze van tennisschoenen is onder andere afhankelijk van je spelniveau, de ondergrond, je tennisdoelen én persoonlijke voorkeur. Met deze tips wordt het kiezen van een passende tennisschoen een fluitje van een cent!

SPELNIVEAU EN DOELEN

Met de juiste schoenen kun je jouw prestaties op de tennisbaan naar een hoger niveau tillen. In theorie zou je kunnen tennissen met gewone sportschoenen, maar dit is niet aan te raden. Je zou na afloop van het tennissen bijvoorbeeld last kunnen krijgen van je kuiten, enkels, hielen of rug. Met een echte tennisschoen ga jij voor een betere schokdemping, flexibiliteit én grip. Bovendien zijn tennisschoenen vaak verplicht bij sport- en tennisclubs in verband met beschadigingen van de baan.

Jouw spelniveau en doelen zijn belangrijke factoren bij het kiezen van tennisschoenen. Hoe snel beweeg jij over de baan? Ben jij op zoek naar tennisschoenen voor tijdens een recreatief tennisspel, of ga jij voor het spelen van wedstrijden en competitie? Het spreekt voor zich dat de frequentie van het tennissen een belangrijke graadmeter is bij het kiezen van tennisschoenen.

IK BEN EEN BEGINNENDE TENNISSER | IK STA AF EN TOE OP DE BAAN

Je tennist op recreatief niveau en staat af en toe op de baan. Misschien ben je net begonnen met tennissen en leer je de sport kennen. Je beweegt je misschien nog niet heel snel over de baan, maar je gaat wel verschillende kanten op. Voor jou is het belangrijk om te gaan voor een comfortabele schoen die weerstand biedt.

IK BEN EEN GEMIDDELDE TENNISSER | IK STA REGELMATIG OP DE BAAN

Ben jij regelmatig op de tennisbaan te vinden? Dan is het belangrijk om te letten op demping en stabiliteit. Je beweegt snel heen en weer in verschillende richtingen; een tennisschoen moet dus bestand zijn tegen het afzetten van je voeten.

IK BEN EEN WEDSTRIJD- EN COMPETITIESPELER | IK STA VAAK OP DE BAAN

Jij staat vaak op de baan en speelt misschien wel op hoog niveau. Voor jou is het belangrijk om te gaan voor een professionele, dynamische tennisschoen die bestand is tegen snelle bewegingen. Let hierbij op demping, stabiliteit en comfort. Zo ga jij voor de beste bescherming van je gewrichten bij snelle, scherpe bewegingen.

PROFIEL

Door naar het profiel van een tennisschoen. Er zijn verschillende tennisbanen met ieder specifieke eigenschappen. Ga jij voor gravel, kunstgras, smashcourt of misschien wel voor tapijt? Wisselt dit nog wel eens? Dan is het raadzaam om te gaan voor een Omnicourt-tennisschoen of grof visgraatprofiel. Hiermee kun je tennissen op smashcourt, kunstgras én gravel.

GRAVEL

Tennisschoenen geschikt voor een gravel ondergrond beschikken over een visgraatprofiel. Met dit profiel kun je goed glijden over de baan, zonder daarbij grip te verliezen. Kenmerken van dit type tennisschoen zijn optimale grip, duurzame zijkanten, een goed ontworpen buitenzool, een stevige onderkant, grote groeven en laterale ondersteuning.

KUNSTGRAS

Een kenmerk van een kunstgras ondergrond is dat de snelheid van de bal wordt behouden. Om optimaal te kunnen spelen op een kunstgras ondergrond is het belangrijk om te gaan voor een grof profiel, een flexibele bovenkant en een buitenzool met kleine nopjes. Kunstgras banen kunnen tijdens natte weersomstandigheden erg glad zijn. De nopjes aan de onderzijde dragen bij aan meer grip.

SMASHCOURT

Met een smashcourt tennisschoen ga jij voor goede grip, een dynamisch ontworpen buitenzool, duurzame zijkanten en literale ondersteuning. Een smashcourt tennisbaan komt vaak voor, waardoor veel tennisschoen geschikt zijn voor dit type ondergrond.

TAPIJT (CARPET)

Speel jij op een tapijt ondergrond? Ga dan voor een tennisschoen met een glad profiel. Bovendien beschikt een tennisschoen geschikt voor tapijt over een stevige buitenzool en bovenkant én optimale demping en veerkracht.

OMNICOURT

Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor tennissen op smashcourt, kunstgras en gravel. Bij dit type schoen is het belangrijk om te letten op een vlakke buitenzool, flexibele bovenkant, goede grip, grote groeven en een buitenzool met (kleine) nopjes.

WAAR GA JIJ VOOR?

DEMPING

Let bij het aanschaffen van tennisschoenen ook zeker op de demping. In korte tijd bewegen van links naar rechts, het houden van een moeilijke service óf het ontvangen van die lastige effectbal; met de juiste demping ben jij scherper, sneller, beter én voorkom je lichamelijke klachten.

FLEXIBILITEIT EN GEWICHT

Ook de flexibiliteit van een tennisschoen is zeer bepalend voor het succes van een tennisspel. Het spreekt voor zich dat een schoen niet te stug mag zijn, want dit kan zorgen voor klachten aan de enkels, knieën of tenen. Aan de andere kant kan een té flexibele schoen zorgen voor klachten aan de wreef. Optimale flexibiliteit draagt bij aan ondersteuning tijdens snelle bewegingen van links naar rechts en van voor naar achter. Een zware, stugge schoen kan hierbij vertraging opleveren. Een flexibele, lichtgewicht schoen is daarom wel zo prettig!

Tip: Wil jij testen of een tennisschoen een fijne mate van flexibiliteit heeft? Houd de schoen vast bij de hiel en dus de voorzijde van de schoen krachtig omhoog. Een fijne schoen buigt doorgaans ter hoogte van de bal.

DE JUISTE MAAT

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kiezen van de juiste maat draagt bij aan nog meer speelplezier. Een te grote schoen laat je struikelen en zorgt voor blaren, maar een knellende voet in een te kleine schoen is ook allesbehalve prettig.

Twijfel jij voor welke maat je moet gaan? Er zijn gelukkig een aantal richtlijnen bij het aanschaffen van tennisschoenen. Test of de schoen past door te meten hoeveel ruimte er aan de voorzijde over is. Bij een passende schoen is er nog circa 5 millimeter over.

HOE VAAK MOET IK TENNISSCHOENEN VERVANGEN?

Als je te lang tennist met een versleten tennisschoen, liggen blessures op de loer. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Hoe snel een tennisschoen slijt, hangt onder andere af van de kwaliteit en gebruiksintensiteit. Een indicatie om te kijken of jouw schoenen aan vervanging toe zijn is het slijtagepatroon. Zo zijn slijtage onder de hak en de bal van de voorvoet belangrijke signalen voor het aanschaffen van een nieuw paar. Ook kun je kijken naar de tussenzool. Zijn er rimpels te zien? Dat zijn tekenen dat de demping achteruit is gegaan.

TIPS VOOR HET ONDERHOUDEN VAN TENNISSCHOENEN

Ga jij voor optimaal behoud van je tennisschoenen? Haal je tennisschoenen na het tennissen altijd uit de sporttas. Zo kunnen de schoenen drogen en hun oorspronkelijke vorm weer aannemen.

Heb jij last van ongewenste geurtjes in de tennisschoenen? Dan zijn de producten van Crep Protect of Shoefresh wat voor jou. De producten zorgen er kort gezegd voor dat jouw schoenen een opfrisbeurt krijgen. De producten verwijderen niet alleen (hardnekkige) vlekken, ook absorberen ze vocht, gaan ze bacteriën tegen én geven ze jouw schoenen een frisse geur. Hier lees je meer over Crep Protect.

GAME, SET, MATCH!

Heb jij alles wat je nodig hebt voor een succesvolle game? Met de juiste tennisgear sta jij nog zelfverzekerder op de baan. Ga je voor een korte smash of voor een krachtige verdedigende slag? Waar je ook voor gaat, een fijne uitrusting draagt bij aan nóg meer plezier in je sport. Tips nodig voor het aanschaffen van een tennisracket? Hier lees je meer.

ZELFVERZEKERD OP DE TENNISBAAN