OUTDOOR | GA VOOR GOEDE & DUURZAME WANDELSCHOENEN

Ben jij al een wandelaar? Wandelen is namelijk helemaal in opkomst! Ga jij voor een rustige wandeling door het park bij jou om de hoek, of toch liever voor een lange wandeling door de duinen? Waar jij ook voor gaat, goede (wandel)schoenen zijn altijd belangrijk. Wij geven je graag de juiste tools en tips mee voor langdurig plezier!

WAAR MOET JE OP LETTEN?

JOUW WANDELDOEL

Het is goed om te kijken voor welk doel je een wandelschoen wilt gebruiken, zodat je weet welke eigenschappen de schoen moet hebben. Voorbeelden hiervan zijn de stijfheid van een schoen, waterdichtheid, grip, materiaal en technologie. Omdat er zoveel keuze is, is het belangrijk om je doel vooraf te bepalen.

CATEGORIEËN

Wandelschoenen beschikken over verschillende categorieën. Een categorie A of B schoen is bijvoorbeeld heel geschikt voor vlakke en licht heuvelachtige paden en heeft dan ook een soepele zool. Categorie C en D schoenen hebben juist een stevige zool en zijn heel geschikt voor stevige en zware wandeltochten.

DE JUISTE PASVORM 

Het is natuurlijk belangrijk om er stijlvol bij te lopen en dus ga je voor de meest hippe kleur of elegante uitstraling. Toch gaat het bij een goede wandelschoen echt om het innerlijk. Het is heel belangrijk dat je gaat voor de juiste maat en een vorm die goed aansluit op de vorm van jouw voet.

DUURZAAM 

Een goede wandelschoen is belangrijk, maar het is helemaal fijn als schoenen lang meegaan. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en dus een beter milieu. Verschillende problemen kunnen ervoor zorgen dat je schoen snel kapotgaat en dat is jammer. Maar gelukkig kan je zelf ook veel doen om deze problemen te voorkomen.

WAAR GA JIJ VOOR?

VEELVOORKOMENDE PROBLEMEN

Doordat veel mensen wandelschoenen maar een enkele keer per jaar dragen en dan in de kast laten staan, kan je schoen snel zijn kwaliteit verliezen. Het verouderingsproces begint dan op het moment dat je ze niet meer gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat de zool en het materiaal gaan scheuren. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn dat de schoenen niet goed worden schoongemaakt en te weinig worden gebruikt.

TIPS & OPLOSSINGEN

  1. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kan doen om deze problemen te voorkomen! Gebruik de schoenen regelmatig om het verouderingsproces tegen te gaan. Dus niet alleen in je vakantie, maar ga er in je vrije tijd ook lekker op uit. Dit is goed voor de kwaliteit van je schoenen en goed voor jou.
  2. Test jouw wandelschoen op de looptrap in de winkel, hier kan je ervaren hoe de schoen aanvoelt bij verschillende ondergronden. Zo weet je zeker dat je een schoen te pakken hebt die precies aansluit op jouw voet en past bij jouw wandeldoel!
  3. Schoonmaken is heel belangrijk! Door je schoenen steeds goed schoon te maken na gebruik, blijft het materiaal goed en zorgt dit ervoor dat de schoen kan blijven ademen.

HET BELANG VAN SCHOONMAKEN 

ZORG GOED VOOR JE (WANDEL)SCHOENEN

Heb je functionele outdoorschoenen aangeschaft? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Met onderstaande stappen houd je jouw schoenen in de beste shape. 

STAP 1 | EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Het is ten eerste belangrijk om de schoenen te laten drogen in een goed geventileerde ruimte. Pas op met een verwarming of een andere warmtebron, want daardoor kan het materiaal uitdrogen en zelfs breken. Haal de zolen uit de schoenen en verwijder de veters. 

STAP 2 |BASISREINIGING

Borstel de schoenen af met een droge borstel. Herhaal dit vervolgens met warm water. Laat de schoenen weer drogen in een geventileerde ruimte. Let op! Zet je schoenen niet in de zon. Hierdoor kan het materiaal (bijvoorbeeld leer) verbranden. 

STAP 3 | IMPREGNEREN

Als de schoenen nog licht vochtig zijn, kun je ze inspuiten met een impregneerspray. Na 24 uur zijn de schoenen weer bestendig tegen water en vuil. Het is raadzaam om de impregneerspray ongeveer één keer in de drie weken te herhalen, omdat de werking langzaam afneemt. 

STAP 4 | ONDERHOUD

Worden je wandelschoenen regelmatig blootgesteld aan vocht? Ga dan voor een behandeling met onderhoudsmiddelen. Leer dat niet goed onderhouden wordt, zal gaan uitdrogen en scheuren. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Let op: dit is niet het geval voor schoenen van synthetisch materiaal. 

STAP 5 | OPSLAG

Zorg ervoor dat je jouw kostbare wandelschoenen goed opbergt, bij voorkeur op een droge en goed geventileerde plek. Tip: Een schoenspanner zorgt voor optimaal behoud van de pasvorm.