WELKE HOCKEYSCHOEN PAST BIJ MIJ?

Elke hockeyschoen heeft zijn unieke functie, technologie en pasvorm. In deze blog lees je alles over de verschillende eigenschappen van een hockeyschoen. Waar ga jij voor?

DE FUNCTIES VAN HOCKEYSCHOENEN

BESCHERMING

Hockeyschoenen beschermen je tegen onverwachte hockeyballen en sticks die tegen je voeten aan kunnen komen tijdens het spelen. Daarom heeft een hockeyschoen een verstevigde neus en hiel. Je ziet vaak dat de neus iets omhoog loopt en een versteviging heeft.

GRIP

Kenmerkend voor een hockeyschoen is de zool met een noppenpatroon. Deze is gemaakt voor de kunstgras zand-, en water velden. Hierdoor heb je goede grip en beweeg je makkelijk op het veld.

DEMPING

Er zit een groot verschil in de mate van demping. Je hebt schoenen met veel dempend vermogen. Deze zijn geschikt als je veel op harde ondergronden speelt zoals zandvelden. Door de hoge demping voelt het comfortabeler wanneer je op deze ondergrond speelt. Wanneer je juist meer op watervelden speelt, heb je minder demping nodig omdat dit veld al veel demping biedt. Je wilt op deze velden meer steun hebben omdat ze sneller glad zijn.

STABILITEIT/STEUN

De juiste stabiliteit en steun voorkomen dat je voeten gaan schuiven in je schoenen en dat je enkels zwikken. Daarom is het heel belangrijk dat je de stabiliteit en steun van je schoenen goed controleert.

Zorg ervoor dat je jouw schoenen goed strikt. Er mag geen vinger tussen je hiel en de zijkant van je schoen passen. Daarnaast mag je hiel niet op en neer schuiven.

MATERIAAL

Tot slot is het materiaal van de schoen erg belangrijk. Aanvallers vinden vaak een soepelere schoen fijner, aangezien zij hiermee makkelijker sprintjes kunnen trekken. Verdedigers kiezen eerder voor een stuggere schoen. Dit omdat zij stevig moeten staan en steun nodig hebben bij snelle rotaties en bewegingen tijdens het verdedigen.

HOE ZIET EEN HOCKEYSCHOEN ERUIT?

Een hockeyschoen is opgebouwd uit verschillende lagen:

1 | BUITENZOOL

Dit is het deel wat direct in contact staat met het veld. Deze is gemaakt van rubber of hard plastic en bevat noppen van verschillende patronen. Deze zorgen voor grip tijdens het bewegen op het veld. Zolen van hard plastic en rubber zijn geschikt voor alle soorten kunstgrasvelden.

2 | TUSSENZOOL

Dit is het gedeelte wat voor demping zorgt. Deze wordt vaak gemaakt van EVA (Ethyl Vinyl Acetaat). De tussenzool absorbeert schokken tijdens het rennen. Aangezien hockeyvelden een vrij harde onderlaag hebben, is deze tussenzool essentieel voor een hockeyschoen. De tussenzool komt iets omhoog bij de bal van je voet, wat zorgt voor stabiliteit bij richtingsveranderingen.

3 | BINNENZOOL

Dit is de zool die direct in contact staat met je voet. Deze is voornamelijk bedoeld voor comfort en schokabsorptie.

4 | UPPER

Dit is de buitenkant van de schoen. Deze wordt vaak gemaakt van PU (synthetisch leer) en mesh. De upper is een belangrijk onderdeel van de schoen. Deze biedt je, samen met de veters, ondersteuning. Vaak wordt er extra PU op de neus van de schoen verwerkt voor meer bescherming tegen impact van een bal of stick.

5 | HIEL

Deze wordt vaak van flexibeler PU gemaakt aan de binnenkant van de schoen. Dit wordt versterkt met een stijve PU-plaat. Dit zorgt voor stabiliteit en bescherming.

6 | TONG

De lip van de schoen. Deze wordt vaak gemaakt van foam en mesh en biedt extra bescherming. Daarnaast voorkomt het zand/water in je schoenen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN OUTDOOR EN INDOOR SCHOEN?

De outdoor hockeyschoen heeft noppen, biedt veel ondersteuning en is geschikt voor elk type kunstgrasveld. Een indoor schoen heeft geen noppen maar een platte zool. De schoen biedt ook veel ondersteuning en grip tijdens het wenden.

ADVIES OP MAAT

Wanneer je graag passend advies wilt bij het kiezen van hockeyschoenen kun je het beste langskomen in één van onze winkels. Onze specialisten staan elke dag voor je klaar!

 

Ben je ook op zoek naar een hockeystick? Lees onze blog hier:

MAAK JE UITRUSTING COMPLEET