BLIJF WARM BIJ EEN LAGE TEMPERATUUR

Kom jij graag buiten en ben jij een echte wandelaar, fietser, sta je gewoon langs de kant te kijken bij de training van je kind óf ga je liever een stuk hardlopen? Of je nu gaat voor een stevige workout of een ontspannen wandeling, het begint allemaal bij de juiste uitrusting en bescherming. Juist in de winterperiode is het belangrijk om te gaan voor een functionele outfit. Zo blijf je warm bij een lage temperatuur, profiteer je van bewegingsvrijheid én ga je voor optimale bescherming. Benieuwd hoeveel lagen je moet dragen bij een buiten activiteit? 

GA VOOR HET LAGENSYSTEEM

Hoewel de temperatuur in Nederland er doorgaans niet voor zorgt dat de ijspegels aan je neus hangen, is het toch fijn om de juiste bescherming te hebben bij alle weersomstandigheden. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet met een zware en dikke laag aan je wandeling of workout start? Een lagensysteem biedt uitkomst!

WELKE LAGEN ZIJN ER?

Er zijn in principe drie lagen waaruit je kan kiezen en waarin je ook kan variëren met de warmte en de dikte.

1 | BASISLAAG

Allereerst natuurlijk de basislaag; Je thermoshirt. Dit draag je strak op het lijf en houdt je warmte goed vast maar voert ook snel je transpiratievocht af bij inspanning. Dit hoeft niet alleen tijdens het hardlopen te zijn, wants zelfs bij een lage temperatuur ga je in rust zweten en wordt je lichaam afgekoeld. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen dat het zweet ook weer zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Je hebt hierbij de keuze tussen een shirt met korte of lange mouwen. Dit hangt af van wat je zelf prettig vindt en het soort activiteit dat je onderneemt. Heb je het snel warm? Ga dan voor een shirt met korte mouwen. Ben je een koukleum of ga je voor een workout in de kou? Neem dan lekker lange mouwen. Er zijn ook verschillende diktes te krijgen. Hoe dikker het shirt, hoe warmer die is maar ook hoe minder goed die transpiratievocht afvoert. Neem je een dunner shirt? Dan is die uiteraard iets minder warm maar voert wel sneller en beter vocht af

2 | ISOLATIELAAG

Als tweede is het van belang om een goede tweede laag te dragen. Dit heet ook wel de isolatielaag. Dit kan een vest zijn, een half-zip trui of gewoon een functioneel lange mouwen shirt. Dit hangt ook af van je activiteit. Ga je hardlopen dan is een niet al te dikke running top fijner dan een dik fleece vest. Ga je lekker voor een rustige wandeling langs het winderige strand? Dan is een dikke, warme fleece een stuk fijner omdat je minder warmte genereert. Hardlopen is tenslotte een intensieve workout waarbij je het sneller warm krijgt en meer gaat transpireren, een wandeling is over het algemeen wat minder intensief en ga je ook minder snel van zweten. Ga er maar vanuit dat hoe meer of langer je stilstaat je je kleding ook qua dikte daarop aan zal moeten passen, zo biedt het lagensysteem optimale bescherming. Je Fleece is voor dit soort activiteiten het fijnste materiaal omdat het goed ademt, vaak comfortabel draagt en ook lekker warm is terwijl het niet zoveel weegt. Let hierbij ook op of de fleece aan de buitenkant glad is of ruw. Een ruwe fleece is wel wat warmer maar ga je een wat intensievere activiteit ondernemen dan is een gladde fleece aan te raden omdat dit minder schuurt tegen de binnenkant van je jas.

3 | BUITENLAAG

De buitenste laag is jouw bescherming tegen de elementen. Wind, regen, hagel en misschien zelfs wat sneeuw. Je kan in Nederland van alles tegenkomen. Met een goede winddichte en waterdichte jas kan jij een lage temperatuur of regenbui aan. De dikte en functionaliteit kunnen uiteraard ook verschillen. Ga je voor een workout, een wandeling in de buitenlucht óf toch voor een stuk hardlopen? Dan heb je uiteraard genoeg aan een dun hardloopjack (met of zonder voering) en zal veelal slechts waterafstotend zijn maar wel winddicht. Sta je lekker bij je kind langs de lijn dan is een warme donsjas een hele goede keuze om lekker warm te blijven. Zo heb je veel mogelijkheden en keuzes. Zorg wel dat je een jas neemt die niet te groot is, want een passend model houdt de warmte beter vast dan een te ruim model.

WAAR GA JIJ VOOR?


Ga voor warme handen en voeten

Als je dan al die warme laagjes hebt aangedaan, vergeet dan niet je handen en voeten ook warm te houden! Die koelen vaak het snelst af omdat je lichaam daar als eerste de warmte aan onttrekt. De nodige bescherming is erg belangrijk. Zorg daarom ook voor warme sokken, isolerende schoenen en fijne handschoenen. Een goede optie voor warme sokken die niet al te dik zijn, zijn bijvoorbeeld compressiesokken van Stox. Deze zorgen voor een optimale bloedsomloop en houden je daardoor langer warm. Daarnaast helpt het altijd om bij een lage temperatuur warme schoenen of moonboots te dragen maar met een goede waterdichte schoen kom je ook al een heel eind. Deze is tenslotte ook winddicht waardoor er minder kou langs je voeten waait. Daarnaast zijn handschoenen een echte must. Deze hoeven niet heel dik te zijn en als je voor zekerheid gaat, neem je zelfs nog een paar isolerende onderhandschoentjes. Bijvoorbeeld van Reusch. Dit is eigenlijk een eerste laag, maar dan voor je handen. Tenslotte kan je ook nog handwarmers meenemen in je zak om toch af en toe lekker je handen extra op te warmen. Oók super handig om je handen warm mee te houden tijdens een workout of het hardlopen.

En... vergeet je hoofd en nek niet 

Tenslotte, vergeet ook de rest van je lichaam niet! Draag een warme muts of pet. En draag een dikke of dunne sjaal. Een goed alternatief voor een klassieke sjaal is bijvoorbeeld de welbekende ‘buff’. Van het gelijknamige merk, maken zij cols die op allerlei manieren gedragen kunnen worden maar die ook in verschillende vormen en diktes geleverd worden. Zo heb jij voor elke activiteit de juiste col om je nek of hoofd hangen en verlies je niet onnodig veel warmte.  

WAAR GA JIJ VOOR?