Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
Hoe kies je de perfecte hockeyschoenen?
Een hockeyschoen is ontworpen om je prestaties op het veld of in de zaal te optimaliseren. Om deze reden heeft een hockeyschoen verschillende kenmerken. Maar welk type hockeyschoen is perfect voor jou? Om te bepalen wat de beste hockeyschoen is voor jou is een aantal punten van belang, namelijk de veldpositie, het type veld en je eigen voorkeur. Belangrijke punten om op te letten zijn de pasvorm, de demping en de stabiliteit. Doorgaans ga je als verdediger voor meer stabiliteit en als aanvaller voor meer wendbaarheid in de hockeyschoen. Met een hockeyschoen die bij jou past, sta je straks nóg zelfverzekerder op het veld of in de zaal. Wat is zijn juiste hockeyschoenen voor jou?
Mijn advies als hockeyexpert: zo kies je de beste hockeyschoenen
ADVIES OP MAAT
Wanneer je graag passend advies wilt bij het kiezen van hockeyschoenen kun je het beste langskomen in één van onze winkels. Onze specialisten staan elke dag voor je klaar!
Ga voor de juiste pasvorm
De pasvorm is essentieel voor het comfort en het voorkomen van blessures op het hockeyveld. De juiste stabiliteit en steun van de schoen voorkomen dat je voeten gaan schuiven in je schoenen en dat je enkels zwikken. Ga voor een schoen die zowel in de lengte als in de breedte goed zit. Bij hockey is het belangrijk dat je goed wendbaar bent. Daarom is van belang dat je voeten stevig in je schoenen zitten. In de lengte moet er genoeg ruimte overblijven bij de tenen. Hiervoor kun je ongeveer een halve centimeter tot een hele centimeter aanhouden. Heb je een slippend gevoel aan de achterzijde? Dan is je schoen vaak te breed of te groot bij de hiel. Probeer dan ook je veters wat strakker vast te maken. Tip: neem voor het passen je hockeysokken mee. Op deze manier weet je nóg beter of je schoen goed zit als je het hockeyveld op gaat.
Ga voor de juiste demping
Schoenen met goede demping bieden zowel ondersteuning voor je voorvoet, als voor je hiel. Kies de demping op basis van het type veld waarop je speelt. Speel je op een waterveld? Dan heb je doorgaans minder demping nodig dan wanneer je op een semi- of op een zandveld speelt. Dit komt doordat een waterveld van zichzelf al veel demping biedt. Wel wil je op watervelden meer steun in de hockeyschoen, omdat deze velden sneller glad zijn dan semi- of zandvelden.
Ga voor de juiste noppen
Het noppenpatroon bepaalt de grip en wendbaarheid van de schoen. Multinoppenpatronen zijn ideaal voor wendbaarheid op semiwater- en zandvelden. Als je voornamelijk op watervelden speelt, overweeg dan schoenen met zachtere waterveldnoppen. Deze zijn lichter, maar slijten wel sneller op zandvelden. Daarnaast zijn er ook verschillende typen noppen, namelijk noppen van hard plastic (TPU) en van rubber. Wil je meer grip? Ga dan voor noppen voor hard plastic. Wil je juist wendbaar zijn op het veld? Ga dan voor rubberen noppen.
Ga voor het juiste materiaal
Tot slot is het materiaal van de schoen erg belangrijk. Aanvallers vinden vaak een soepelere schoen fijner, aangezien zij hiermee makkelijker sprintjes kunnen trekken. Verdedigers kiezen eerder voor een stuggere schoen, omdat zij stevigheid en steun nodig hebben bij snelle rotaties en bewegingen.
Ga voor een schoen voor zandvelden, semi-velden of watervelden
Zoals eerder beschreven wil je bij zandvelden doorgaans meer demping in de hockeyschoen dan bij een waterveld. Wil je een keus maken in het type noppen op basis van het veld? Houd er dan rekening mee dat noppen van hard plastic sneller slijten op zandvelden. In dit geval kun je dus overwegen om te gaan voor hockeyschoenen met rubberen noppen.
Ga voor een veld- of zaalhockeyschoenen
Voor veld- en zaalhockey heb je een ander type hockeyschoen nodig, doordat de ondergrond en de speelomstandigheden van elkaar verschillen. We leggen je uit welk type hockeyschoen je nodig hebt voor veldhockey en welk type voor zaalhockey.
Zaalhockeyschoenen
- Zool: Het belangrijkste verschil tussen veldhockeyschoenen en zaalhockeyschoenen is natuurlijk de zool. Zaalhockeyschoenen hebben een platte zool zonder noppen en zijn gemaakt van rubber of een ander slipvast materiaal. Dit zorgt voor goede grip op indoorvloeren, zoals hout of kunststof.
- Demping: Zaalhockeyschoenen bevatten extra demping in vergelijking met veldhockeyschoenen, omdat de ondergrond vaak hard is. Op deze manier wordt de impact op je gewrichten verminderd.
- Gewicht: In de zaal moet je snel en wendbaar zijn. Om deze reden zijn zaalhockeyschoenen (meestal) lichter.
- Flexibiliteit: Zaalhockeyschoenen zijn flexibeler, om snelle richtingsveranderingen en korte sprints te ondersteunen.
- Materiaal: De bovenkant van de zaalhockeyschoen is vaak gemaakt van lichtgewicht en ademende materialen. Op deze manier wordt oververhitting van de voeten voorkomen.
Veldhockeyschoenen
- Zool: Anders dan zaalhockeyschoenen hebben veldhockeyschoenen noppen of profielzolen. Deze zijn speciaal ontworpen voor extra grip op gras- of kunstgrasvelden. De noppen kunnen variëren in vorm, grootte en materiaal, waarbij de keuze afhankelijk is van het type veld.
- Bescherming: Veldhockeyschoenen bieden meer bescherming aan de voeten dan zaalhockeyschoenen, vooral rond de tenen en de zijkanten. Op deze manier worden blessures te voorkomen wanneer er bijvoorbeeld een bal of stick tegenaan komt.
- Waterbestendigheid: Bij veldhockey heb je wel eens te maken met regenachtige dagen. Om deze reden zijn veldhockeyschoenen meestal gemaakt van waterbestendige materialen.
- Stevigheid: Veldhockeyschoenen zijn vaak steviger gebouwd voor meer stabiliteit. Op het veld heb je namelijk te maken met oneven ondergronden, waardoor de schoenen meer steun bieden tijdens trainingen en wedstrijden.
- Demping: Veldhockeyschoenen hebben ook demping, maar deze is meer gericht op schokabsorptie tijdens rennen op een zachtere ondergrond zoals gras of kunstgras.
Ga voor hockeyschoenen voor dames of heren
Zit er een verschil tussen hockeyschoenen voor dames en voor heren? Het antwoord is ja. Het belangrijkste verschil zit hem met name in pasvorm, maatvoering en design. Zo zijn hockeyschoenen voor dames vaak smaller en is het design doorgaans vrouwelijker. Toch biedt het gros van de merken unisex hockeyschoenen aan met een brede range in maatvoering.
Voor welke hockeyschoen ga jij?
Dus, wat zijn de beste hockeyschoenen met de juiste kenmerken voor jou? De hockeyschoen is sterk verbeterd. Hierdoor is bijna elk type schoen wel geschikt voor jouw wedstrijd of training. Zorg in eerste instantie voor een goede pasvorm van de schoen om eventuele blessures te voorkomen en voor extra stevigheid.
Wanneer je op een semi- of zandveld speelt dan is het belangrijk om een schoen te kiezen met een goede demping en een multinoppenpatroon, voor wendbaarheid. Bij een waterveld is demping iets minder belangrijk en kun je hockeyschoenen overwegen met waterveldnoppen.
Daarnaast kan ook de positie op het veld meewegen in je keus voor een hockeyschoen. Ben je een aanvaller, ga dan voor een soepele schoen. Verdedigers kiezen vaker voor een stuggere schoen, voor meer stevigheid en steun nodig bij snelle rotaties en bewegingen. Speel je zaalhockey? Ga dan voor onze speciale zaalhockeyschoenen.
Kom langs in één van de DAKA winkels en onze hockeyspecialisten gaan samen met jou op zoek naar de hockeyschoen die bij jou past. We voorzien je van alle informatie die je nodig hebt over de pasvorm, de noppen, de demping en type veld. Ga ervoor!