DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...

TENNIS

Bij Daka vind je een ruime collectie tennisrackets, tennisschoenen, tenniskleding en accessoires. Om je enigszins wegwijs te maken helpen we je op weg bij het maken van de juiste keuze.

 

TENNISRACKETS

Materiaal
Moderne tennisrackets worden gemaakt van diverse kunststoffen. De basis van tennisrackets is meestal een combinatie van graphite en glasfiber. Andere kunststoffen die in tennisrackets worden toegepast zijn onder andere: kevlar, carbon, aluminium en titanium. 

- Graphite: Licht en goede trillingsdempende eigenschappen
- Glasfiber: Flexibel
- Kevlar: Stug, licht en goede trillingsdempende eigenschappen
- Carbon: Licht en stug
- Titanium: Stug, goede trillingsdempende eigenschappen

Bladgrootte
Over het algemeen geldt: hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot (ideale punt in het tennisracket om de bal te raken) en hoe kleiner de kans de bal off-center te raken. Het off-center raken van de bal heeft als gevolg controleverlies, verlies van de balsnelheid en ook vervelende pijn in de slagarm. 

Gewicht
Het gewicht van een tennisracket varieert tussen 245 en 350 gram. Een zwaarder tennisracket absorbeert door zijn grotere massa meer dan een licht tennisracket en zorgt bovendien voor meer lange en vloeiende slagen. Voordelen van een licht tennisracket zijn een snellere balbehandeling en door het lage gewicht raak je minder snel vermoeid. Een lichter racket zorgt er ook voor dat je makkelijker snelheid aan een bal mee kunt geven wanneer je een kortere slag hebt.

Ook het balanspunt van een tennisracket is een belangrijk gegeven om op te letten. Een topzwaar racket helpt je om de slag af te maken terwijl een racket waarvan het gewicht meer in het handvat ligt juist voor meer controle zorgt. 

Gripmaat
Het allerbelangrijkste aspect van de gripdikte is het feit of het tennisracket comfortabel in de hand ligt. Een te kleine grip zal aanleiding geven om in de grip te knijpen, omdat de grip in de hand kan gaan draaien als de bal niet goed wordt geraakt. Wanneer de grip te groot is moet de grip eveneens stevig vast worden gehouden. In beide gevallen levert dit een gespannen slag op. Daarbij raakt de arm eerder vermoeid.

De vingerregel: Houd het tennisracket vast op een normale wijze, met de vingers licht gespreid. Er moet ongeveer een vingerbrede ruimte overblijven tussen de vingertoppen en de muis van de duim.

Racketonderhoud
Het is belangrijk om regelmatig de grip en snaren van je tennisracket te vervangen. Door de slijtage, transpiratie, weersomstandigheden en vuil wordt de grip gladder. Gevolg is minder grip en kans op blessures. Daarnaast is een goed tennisracket belangrijk, maar een goede bespanning is minstens zo belangrijk. 

 

TENNISSCHOENEN

Demping
Tijdens het springen en lopen ontstaan er schokken, deze worden opgevangen door middel van een goede schokdemping. Op een hardere ondergrond zoals tapijt en hardcourt is demping extra belangrijk. Voorbeelden van een dempingsysteem zijn ShockSpring van K-Swiss, Nike Air Max, Asics Gel of adidas AdiPrene.

Ondergrond en de juiste zool
Omdat er in Nederland steeds meer verschillende baansoorten worden aangelegd is een goede zool ook belangrijk. Tegenwoordig zijn er steeds meer schoenen met een zogeheten omni-zool. Deze zorgt ervoor dat vrijwel elke baansoort (behalve tapijt) prima te bespelen is. Deze zool is te herkennen aan het visgraadprofiel met korte puntjes.

Daarnaast is een schoen met het 'visgraadprofiel' geschikt voor gravel en hardcourt.
Voor tapijt zijn er ook speciale tennisschoenen die te herkennen zijn aan een 'gladde' zool zonder profiel.

Slijtvaste zool
Het voetenwerk van sommige spelers heeft overmatige slijtage op bepaalde plekken tot gevolg, zeker op hardcourt banen. Sommige schoenen zijn op specifieke plaatsen (bijvoorbeeld bij de neus) extra verstevigd met een extra duurzame rubbersoort.

Dit geldt ook voor de zool. Bij Nike is bijvoorbeeld een duurzame zool te herkennen aan het oranje XDR teken en K-Swiss gebruikt hiervoor de Aösta 2 zool.

Stabiliteit
Omdat er bij tennis veel zijwaartse druk is, snelle stops en korte sprintjes is een goede stabiliteit absoluut noodzakelijk. Extra stabiliteit krijg je onder andere door een brede buitenzool, goed veteringssysteem, een kuipzool en verstevigingen in het bovenwerk.

 

TENNISKLEDING

De laatste jaren is het modische aspect van de tenniskleding veel belangrijker geworden. De grote merken komen dan ook meerdere malen per jaar met een nieuwe collectie. Naast het modische aspect is ook het technische aspect snel vooruit gegaan. Zo wordt er veel meer gebruik gemaakt van technische materialen naast katoen voor een betere vochtregulatie en pasvorm comfort.

Materiaal
Katoen is erg comfortabel en koel, maar niet tijdens het sporten wanneer het katoen vochtig wordt. Daardoor draagt het minder prettig maar koelt het lichaam ook te snel af. Tegenwoordig zijn vrijwel alle sportshirts en shorts gemaakt van polyester dat ervoor zorgt dat het vocht snel wordt afgevoerd naar de buitenste laag. Hierdoor droogt het snel en blijft je lichaam dus in goede conditie.

Voorbeelden van bekende technische materialen zijn Nike Dri-Fit en adidas ClimaCool.