DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...

RUNNING

Bij Daka vind je een ruime collectie hardloopschoenen, hardloopkleding en accessoires. Om je enigszins wegwijs te maken helpen we je op weg bij het maken van de juiste keuze.

 

Hardloopschoenen

Een runningschoen is geschikt als het voldoende steun en demping geeft. Deze geschiktheid is afhankelijk van je loopstijl, je type voet en je lichaamsgewicht. De gewone neutrale standaard schoen is alleen geschikt voor degene met een goed looppatroon en eventueel voor hen die niet al te vaak hardlopen. Als er wel een aanpassing noodzakelijk is kan je in eerste instantie kiezen voor een hakverhoging of voor een inlegzool. Deze binnenzool zorgt voor correctie van het looppatroon en geeft meer steun. Als deze aanpassingen onvoldoende zijn geeft een runningschoen die het looppatroon corrigeert vaak een goed resultaat.

Looppatroon-analyse
Om een beeld te krijgen van het looppatroon, analyseren wij je looppatroon door het maken van een film met behulp van een loopband. Ook een oude loopschoen geeft de nodige informatie. Aan de hand van slijtage van de zool en de vorm van de schoen (scheefstand) kan een niet juist looppatroon worden afgeleid. Zo is een sterke vorming van de hielkap naar links van de rechterschoen een teken van overpronatie. Ook zijn (lichte) blessures een aanwijzing dat het looppatroon niet (helemaal) goed is.

Overpronatie, neutraal en onderpronatie (supinatie)
De meest voorkomende afwijking is dat de voet te veel naar binnen zakt, waardoor de achillespees te zwaar belast wordt. Dit kan worden voorkomen door te kiezen voor een schoen die deze overpronatie tegengaat. Bij dit type schoen is de tussenzool, die tussen de hak en de binnenzijde zit, duidelijk steviger.
Bij supinatie problemen gebeurt het tegenovergestelde: de voet zakt te veel naar buiten. Deze afwijking komt relatief weinig voor en hierbij is het advies om een stevige, stabiele neutrale schoen te kiezen.

Pasvorm
De schoen moet vooral lekker zitten. Houdt bij het passen rekening met ongeveer 0,5 - 1 cm ruimte tussen de neus van de schoen en de tenen. Dit in verband met het uitzetten van de voet, doorzakken van de voetboog en de afwikkeling. De hiel moet goed worden omsloten door het contrefort en mag beslist niet uit de hak ‘slippen’. In de breedte moet de schoen goed aansluiten en mogen er geen plooien ontstaan aan de binnenzijde.

Demping
Tijdens het hardlopen op een harde ondergrond komt er ongeveer 3 tot 4 maal het lichaamsgewicht op de schoenen, afhankelijk van hoe hard men loopt. Demping is dus heel belangrijk! Normaal gesproken gaat een hardloopschoen bij regelmatig gebruik ongeveer 1500 km mee. Aan te raden is om tussen de 1000 en 1200 km een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Hierdoor kan de overgang naar de nieuwe schoenen geleidelijk verlopen.

Stabiliteit
Stabiliteit is belangrijk ter voorkoming van blessures. Houd rekening met je gewicht en lichaamsbouw. Er zijn schoenen met verschillende hardheden in de tussenzool die voor duurzaamheid en stabiliteit zorgen voor de overpronerende loper.

Afwikkeling en flexibiliteit
Een goede afwikkeling is belangrijk voor een vloeiende overgang van hiel naar teen en een effectieve afzet. Hardloopschoenen moeten daarom een soepele rolbeweging kunnen maken. Een goede afwikkeling draagt tevens bij aan de schokabsorptie. De plaatsing van de flexgrooves zorgt voor een gelijkmatige rolbeweging.

Vetering
Met de kruislingse vetermethode kan de schoen het meest gelijkmatig worden aangetrokken. Met de lusvetering kan de druk op de wreef worden verminderd. Dit ter voorkoming van een verminderde doorbloeding van de voorvoet. Ook tegen het uit de schoen ‘slippen’ van de voet is deze vetering te gebruiken!

 

Analyse van je looppatroon

Bij onze winkels kan je terecht voor een goed advies op basis van een (gratis) dynamische voetscan. In samenwerking met Asics hebben de filialen een computer met speciale software en camera zodat wij een goed beeld kunnen vormen van de afwikkeling van de voet. Met het Asics DARTFISH systeem geven wij je inzicht in je looppatroon. Mocht je nog in het bezit zijn van de oude hardloopschoenen is het aan te raden deze mee te nemen zodat we een nog beter beeld kunnen vormen van jouw looppatroon.

Het maken van een analyse is altijd vrijblijvend en gratis en dient als extra service voor het aanschaffen van de juiste runningschoenen.

 

Runningkleding

De voordelen van de juiste runningkleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je hebt er jarenlang veel plezier van. Zo zal je met een thermisch shirt en een
perfect passende tight minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt zijn van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij training met een katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.

Onderkleding
Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Om goed te profiteren van thermische onderkleding moet ook de bovenkleding aangepast zijn (thermische onderkleding in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen goed effect hebben). Thermische shirts zijn verkrijgbaar in korte en lange mouw.

Runningshirt
Loopshirts zijn verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen. Het laatste model wordt singlet genoemd. Ook in dikte en gebruikte materialen zijn veel variaties verkrijgbaar. De meeste runningshirts bevatten eigenschappen als snel drogend, vochtregulerend en ademend. Het gebruik is afhankelijk van het jaargetij. Hartje winter is alléén een loopshirt minder geschikt; je kan dan beter kiezen voor een combinatie van runningshirt met runningjack.

Runningjack
Bij het runningjack is het vooral van belang dat het ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Een goed runningjack is bovendien winddicht en regenbestendig. De stof waarvan dit runningjack gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht van binnenuit doorlaat maar regendruppels van buitenaf niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels. Een duur runningjack in combinatie met een gewoon katoenen T-shirt als onderkleding heeft geen bevredigend effect .

Runningbroek
Speciale runningshorts hebben een binnenbroek. Naast deze zijn er strakke tights te koop. Deze zijn vochttransporterend en verkrijgbaar met een korte, halflange en lang pijp en in diverse diktes. In de winter kan je het beste een runningtight met lange pijpen gebruiken. Koop een tight niet te strak, omdat je anders mogelijk last zult hebben van onvoldoende bewegingsvrijheid.

Sokken
Door het dragen van speciale runningsokken wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. De betere sokken hebben hielbescherming en teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts merkteken en volgen de anatomie van de voet.

TIP! Het is niet altijd nodig je runningkleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding!