DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...

OUTDOOR &ACTIVE

Bij Daka vind je een ruime collectie berg- en wandelschoenen, wandelkleding, tenten, backpacks, slaapartikelen en accessoires. Om je enigszins wegwijs te maken helpen we je op weg bij het maken van de juiste keuze.

 

WANDELKLEDING

Functionele kleding heeft in principe drie belangrijke functies:
* Ergonomie
* Lichaamsklimaat
* Bescherming

Ergonomie
Functionele kleding moet zeer goed zitten zodat elke beweging goed gevolgd kan worden. De pasvorm is dus erg belangrijk.

Lichaamsklimaat
Afhankelijk van kleding en omgeving raakt een menselijk lichaam naar gelang de inspanning lichaamvocht kwijt. Om dit lichaamsvocht af te voeren moet het ademend vermogen van je kleding toereikend zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit leiden tot oververhitting maar uiteindelijk tot afkoeling van de spieren.

Bescherming
Een belangrijke taak van functionele kleding is het zorgen dat het lichaam niet wordt blootgesteld aan weersinvloeden. Dit betekent ook dat het lichaam warm gehouden moet worden bij kou.
Om het lichaamsklimaat zo optimaal mogelijk te krijgen en te houden en het lichaam zoveel mogelijk te beschermen is er met name door toedoen van fabrikant Gore een kledingsysteem ontwikkeld. Dit wordt ook wel het drielagen-systeem genoemd.

Het drielagen-systeem
De primaire functie van kleding is het controleren van warmte-transport. 
Moderne kledingsystemen bestaan uit een onderkledinglaag, een isolerende laag en een beschermende laag. Deze lagen kunnen in verschillende combinaties gebruikt worden, afhankelijk van de weersgesteldheid en de mate van activiteit past men de opbouw aan.

- Onderkledinglaag
Deze laag wordt direct op de huid gedragen. Ze bestaat uit synthetische vezels, die in tegenstelling tot katoen geen vocht vasthouden, maar het snel van de huid afvoeren naar de volgende laag.

- Isolerende laag
De isolatielaag wordt over de onderkledinglaag gedragen en kan uit verschillende isolerende materialen bestaan. Synthetische materialen worden vaak gebruikt, omdat die hun isolatievermogen veelal behouden als ze nat zijn en bovendien sneller drogen dan natuurvezels. Als isolerende laag kan het beste fleece materiaal gebruikt worden.

- Beschermende laag
Deze laag wordt afhankelijk van de weersgesteldheid over de onderkleding en/of de isolerende laag gedragen en is beslissend voor het comfort.

Versneld warmteverlies is het resultaat van natte kleding. Om dit ongemak te voorkomen, mag de buitenlaag geen water opnemen en ook niet doorlaten. Tevens moet het materiaal winddicht zijn om afkoeling tegen te gaan. Tenslotte moet het materiaal ademend zijn, om warmte ophoping te voorkomen. Het bekendste materiaal dat voor deze laag wordt gebruikt is Gore Tex. Tegenwoordig hebben diverse merken echter ook prima eigen alternatieven. Om het materiaal van deze laag te beschermen wordt gebruik gemaakt van buitenstoffen en voeringen die het ademende vermogen niet of slechts weinig verkleinen. 

 

BERG- EN WANDELSCHOENEN

Type schoenen
- Wandel
De schoenen uit deze categorie zijn veelal licht, laag en hebben een soepele zool. Het profiel is vrij vlak waarmee niet te ruw terrein, zoals bospaden en (geasfalteerde) wegen goed kunnen worden belopen. Door het lage gewicht en de soepele zool is het loopcomfort erg hoog en is de schoen uitermate geschikt als wandelschoen. 

- Trekking
Deze schoenen zijn vrijwel altijd halfhoog tot hoog en hebben een stijve zool met een grof profiel voor een betere grip in ruwer terrein. En daarmee is het een echte allround trekkingschoen. Ook is de zool vaak voorzien van dempende materialen of een (intern) dempingsysteem. 
Categorie B schoenen bieden een betere steun dan A-segment schoenen, met behoud van relatief veel comfort. Dit alles zorgt voor een breed inzetbare, stevige schoen die voor de meeste buitensporters en wandelaars geschikt is.

- Berg
In de C-categorie vallen de schoenen die gebruikt worden voor (trek-) tochten door vrij zwaar terrein. Vaak gaat het dan om een wat ruigere omgeving (ondergrond) en vaak ook de hoger gelegen gebieden. De grootste verschillen in vergelijking tot de B-categorie zijn voornamelijk de stuggere zolen en een duurzamere maar voornamelijk ook stuggere leersoort. 
Dit alles dient om de enkels beter te ondersteunen en de gehele voet goed te beschermen.
Door de verstijving en verzwaring van de schoen wordt het comfort echter wat minder.

Pasvorm
Je bepaalt te allen tijde zelf of de schoenen goed zit. Hieronder enkele punten waarop je moet letten.
* De schoen moet zo groot mogelijk zijn zonder dat de voet in de schoen kan bewegen. 
Als er ruimte ontstaat bij de hiel dan is de schoen te groot en zal je gaan slippen, wat vrijwel zeker blaren oplevert.
* Te kleine schoenen zorgen voor knellende tenen en geïrriteerde teennagels.
* Het beste pas je de schoen als de voeten al wat werk hebben verricht. 's Middags is het beste tijdstip.
* Pas schoenen altijd met goede wandelsokken.
* Mocht de pasvorm niet ideaal zijn dan stelt Daka je in de gelegenheid de schoenen, mits binnen gedragen, binnen tien dagen te ruilen.

Materialen
De meeste schoenen zijn van leer. Leer is redelijk goed waterbestendig, echter is leer op den duur niet 100% waterdicht. Een goede eigenschap van leer is dat het goed transpiratievocht kan verwerken.
Ga je naar koude en of natte gebieden dan is het aan te raden om voor schoenen met een Gore-Tex voering te kiezen. Deze schoenen zijn beter waterdicht dan schoenen van enkel leer. 
Het Gore-Tex membraan laat door zijn microscopische structuur de kleine waterdampmoleculen naar buiten, maar de grotere waterdruppels kunnen niet indringen. 
Dus aan de ene kant is Gore-Tex volledig waterdicht, maar is aan de andere kant ook ademend. Om de schoen perfect waterdicht te maken worden alle naden met 'Gore-Tex tape' gelast en daardoor waterdicht gemaakt.

Onderhoud
De levensduur van bergschoenen is erg afhankelijk van de manier waarop ze onderhouden worden. Voor alle materiaalsoorten geldt dat grof vuil van de schoen verwijderd kan worden met lauwwarm water en een borstel. Verdere behandeling is weer afhankelijk van de gebruikte materialen. Geheel leren schoenen kunnen met vet ingesmeerd worden. Te weinig vet betekent droog en bros leer waardoor de schoen souplesse en dus comfort verliest en tegelijkertijd kwetsbaar wordt. 

Te veel vet zorgt ervoor dat het leer te soepel wordt, gaat uitlubberen en zelfs zou kunnen uitscheuren.

 

RUGZAKKEN

Het uitzoeken van een goede rugzak vereist enige aandacht, stel jezelf de volgende vragen:
* Waar ga ik de rugzak voor gebruiken?
* Hoeveel neem ik mee?
* Gebruik ik de rugzak elke dag?

Bij Daka kan je kiezen uit 3 verschillende soorten rugzakken.

Daypack / Dagtoerzakken
Daypacks zijn voor dagelijks gebruik. Met een inhoud van 10 tot 45 liter bieden deze rugzakken een perfecte oplossing voor tijdens het fietsen, in de trein, bij het winkelen, daguitstapjes, wandelingen e.d.
Je kan kiezen voor een daypack met of zonder rug ventilatiesysteem. Het Rug ventilatiesysteem zorgt er voor dat de rugzak middels een meshdoek afstand houdt van de rug en zo transpireren op de rug verminderd.

Klim-toerrugzakken
Ga je klimmen, langs hutten trekken of fanatiek bergwandelen / fietsen ? Dan is een klim-toerrugzak de beste oplossing. Deze rugzakken zijn supersterk, zeer licht in gewicht en bieden toch nog de nodige ruimte voor uw spullen. Aan de buitenkant van de rugzak zitten diverse bevestigingspunten voor gereedschap en andere materialen. De stevige, niet te dik gepolsterde, heupband zorgt voor een goede stabiliteit en de juiste bewegingsvrijheid.

Trekking
Ben je van plan een hele uitrusting mee te nemen waaronder bijvoorbeeld: kleding, keukenuitrusting, slaapzak en een tent. In dit geval kan je het beste kiezen voor een trekkingrugzak. Deze rugzakken hebben een inhoud van 50 tot 80 liter en zijn groot genoeg om een hele uitrusting op een comfortabele manier mee te nemen. Volgepakt zal een trekkingrugzak 20 à 25 kilo wegen.

Dragen
Draag de rugzak op je heupen. De bovenrand van de heupband moet bij het passen iets boven het heupbeen uitkomen. De sluiting dient stevig aangetrokken te worden. Je merkt direct dat je in eerste instantie de rugzak op de heupen draagt. Op deze manier wordt de rugzak optimaal gedragen en wordt je het minst moe. Zorg er ook voor dat de rugzak vanaf de heupen tot halverwege de schouderbladen aansluit op de rug. Zo voorkom je het naar voren of naar achteren hangen van de rugzak.

Beladen
Het zwaartepunt van de lading dient tussen de schouders te liggen. Zware dingen (hoog) tegen de rug, lichte dingen tegen de buitenkant, slaapzak onderin de rugzak en accessoires in het klepvak boven op de rugzak.

Waterzak
Wist je dat je overdag een liter of drie vocht verliest? Bij inspanning en hoge temperaturen kan dit oplopen tot 5 liter.
Het menselijk lichaam bestaat voor 3/4 uit water. 2% vochtverlies betekent al gauw 20% functieverlies. Kortom allemaal feiten die aangeven dat je door regelmatig te drinken een hoop problemen voorkomt.
Tegenwoordig is het heel eenvoudig om middels een waterzak in de meeste rugzakken, zonder de rugzak af te doen, op een gemakkelijke manier te drinken.
Waterzakken worden geleverd in diverse maten.

Deuter
Vari Quick Systeem
Met weinig handelingen kan het Vari-Quick-Systeem aan iedere lichaamslengte worden aangepast. Allereerst dient het klittenband van het midden van de rugzak losgemaakt te worden. De riem wordt daarna door de geleider in de gewenste positie aangetrokken en daarna vastgezet met het klittenband. Op deze manier kan je de hoek tussen de rugzak en de rug optimaal sturen. Hierdoor bent u gegarandeerd van een hoog draagcomfort en een goede lichaamshouding. De anatomisch voorgevormde staven aan de binnenkant van de rugzak stabiliseren de rugzak en dragen de last over op de heupgordel.

 

SLAAPZAKKEN

Als eerste en belangrijkste keuze is het temperatuurbereik van de slaapzak die je zoekt. Ga hierbij altijd uit van wat je gemiddeld op vakanties tegen zult komen. Zo ben je in staat om beide extremen in de temperatuur goed op te vangen. Als het kouder wordt kan je extra kleren aan doen en als het warmer wordt zweet je niet meteen de slaapzak uit. De temperatuur die Daka voor de slaapzakkken opgeeft is een comfort-temperatuur. Bij deze temperatuur kan een gemiddeld persoon het in zijn slaapzak nog warm krijgen en houden. Of je het werkelijk warm zult krijgen in de slaapzak hangt af van de persoonlijke conditie, of je voldoende hebt gegeten of je man of vrouw bent etc.

De tweede keuze die je kunt maken is welk model slaapzak je wilt. Het meest gebruikte model is de mummie. Bij dit model zit een capuchon die een hoop warmteverlies via het hoofd tegen gaat, door de tapse vorm heb je minder energie nodig om de slaapzak warm te houden. Daarnaast is er het deken model waarin in je meer bewegingsruimte hebt, maar die ook minder efficiënt met de warmte omgaat en zwaarder is dan een mummie model.

Als laatste bepaal je de vulling van de slaapzak. Hierbij kan je kiezen tussen een donzen en een synthetische vulling. De voordelen van dons zijn dat het veel compakter op te vouwen is, lichter dan een synthetische vulling is en langer meegaat. Tevens slaapt een donzen slaapzak comfortabeler omdat je het er minder snel benauwd in hebt. Het voordeel van een synthetische slaapzak is dat deze sneller droogt en dus weer sneller te gebruiken is en in vochtige toestand behoudt het in tegenstelling tot dons zijn isolerende vermogen. Tevens kunnen sommige synthetische slaapzakken op 60°C gewassen worden, dit is een voordeel voor mensen met een allergie. 

Deken
Als slaapcomfort de grootste rol speelt, is waarschijnlijk een dekenslaapzak de beste keuze. Door de rechthoekige vorm en het gebruik van zachte en comfortabele materialen voor binnen- en buitentijk zal een goede nachtrust verzekerd zijn.

Mummie
Indien de rugzak veel meegenomen moet worden in een rugzak of reistas, gaan gewicht en formaat een grotere rol spelen. Door de nauwe vorm en het gebruik van hoogwaardige materialen heeft deze slaapzak bij een lager gewicht en een kleiner formaat toch dezelfde isolatiewaarde. Wil je de slaapzak ook gebruiken in extreme omstandigheden, zoals kamperen in de herfst of winter, dan is een mummie de beste keuze.

Zomer slaapzakken
Bij zwoele en erg warme zomernachten kunt u gebruik maken van een zijden slaapzak. Deze slaapzakken worden gebruikt als lakenzak, maar kunnen ook bij warm weer prima als slaapzak dienst doen. Het materiaal geeft voldoende bescherming, isoleert en voelt prettig aan. Voorwaarde is echter wel dat het droog is.
Naast zijden slaapzakken kan je ook gebruik maken van fleece slaapzakken. Hoe dikker het materiaal hoe hoger de isolatie waarde. Daarnaast kan je fleece ook voorzien van een coating of membraam om het materiaal winddicht, waterafstotend of waterdicht te maken. 

Onderhoud
Om lang plezier van uw slaapzak te houden is het van belang een aantal zaken in acht te nemen:
* Haal onderweg de slaapzak op tijd uit het foedraal en schud hem even op. Het dons krijgt zo de tijd om op volume te komen en isoleert dan optimaal. 
* Pas op met het gebruik van uw slaapzak met katoenen tijk op stroeve slaapmatjes. Als je je daarop omdraait komen er grote spanningen op de schotjes en stiksels van de slaapzak te staan. Gebruik voor zulke omstandigheden een gronddeken of een laken over de matjes. 
* Rol de slaapzak nooit op maar prop hem gewoon in zijn foudraal (rits open). 
* Door gebruik van een lakenzak houd je de slaapzak schoon en stijgt de isolatiewaarde met een paar graden. 
* Het komt altijd voor dat er wat donsjes door de tijd van de slaapzak naar buiten komen. Dit kan geen kwaad, het lijkt al snel dat er veel dons uitkomt maar een slaapzak zal niet merkbaar dunner worden door dit donsverlies. Als een donsje half door de tijk steekt trek het er dan niet uit maar trek het terug door vanaf de andere kant aan het dons te trekken.

Wassen
Het wassen van een donzen slaapzak is alleen mogelijk in een grote wasmachine. In een normale wasmachine wordt meestal alleen de tijk gewassen en niet het dons. Wil je toch thuis jouw donzen slaapzak wassen dan dien je een goed donswasmiddel te gebruiken, Daka heeft van Hey een perfect donswasmiddel. Let er echter op dat de slaapzak na het wassen goed moet worden uitgespoeld.
De meeste synthetische slaapzakken kan je goed zelf wassen in een ruime wasmachine. Houd er wel rekening mee dat het drogen een tijdje kan duren en dat de slaapzak regelmatig moet worden omgekeerd.