DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...

HOCKEY

Bij Daka vind je een ruime collectie hockeysticks, hockeyschoenen, hockeykleding en accessoires. Om je enigszins wegwijs te maken helpen we je op weg bij het maken van de juiste keuze.

 

HOCKEYSTICKS

Materiaal
Een hockeystick bestaat vooral uit de materialen glasfiber, carbon en kevlar of aramide. Carbon en Kevlar zorgen voor extra stijfheid wat meer power oplevert. Deze materialen hebben de soepelere houten stick vrijwel volledig laten verdwijnen.

De grote voordelen van composite sticks in tegenstelling tot houten sticks zijn:
- Geen invloed van vocht waardoor de stick minder snel slijt
- Stijvere sticks en dus meer power
- Lichter en sterker

Kromming
De kromming van de hockeysticks ligt tussen de 16 en 25 millimeter. Hoe krommer een hockeystick is, hoe meer snelheid je mee kan geven aan de bal door de push. Verder kan de kromming hoog of laag in de stick zitten, dit wordt per merk aangegeven met verschillende benamingen, bijvoorbeeld LowBow, adiBow of Classic Curve. De sticks met een grotere kromming worden over het algemeen gebruikt door de betere hockeyer met een goede basistechniek die hierdoor beter kan slepen of scoopen. 

4 soorten haken
- 'Short': haak met uitstekende combinatie tussen een snelle handeling en controle.
- 'Midi': een halve inch langer en is daardoor wat makkelijker bij de aanname.
- 'Maxi' is nog iets groter en is daardoor ideaal voor een goede aanname of verdediging.
- De 'Hook' heeft de grootste haak en is dus voor verdedigers de perfecte stick voor het verdedigen en aanname van een bal.

Lengte hockeysticks
Bij kindersticks wordt meestal gekeken naar de lengte van de stick vanaf de grond tot maximaal de navel. Bij volwassenen is de standaardmaat 36,5 inch. Deze zijn geschikt wanneer je langer bent dan 1 meter 60. Er zijn ook extra lange sticks beschikbaar voor volwassenen in maat 37, 37.5 en 38.5 inch.

Gewicht
Een hockeystick mag volgens de officiele regels een gewicht hebben tussen de 340 en 737 gram. De meeste sticks worden verkocht in de categorie "Light" en wegen tussen de 400 en 600 gram.

Garantie
Op de hockeysticks zit een garantie op fabricagefouten van 2 maanden mits de stick goed onderhouden is. Om de stick goed te onderhouden dient u de krul van de stick regelmatig in te lijmen met een harde lijmsoort. Het gedeelte boven de krul wordt ingetaped, ongeveer 15 centimeter. Op indoor- en kindersticks zit geen garantie.

Zaalsticks
Omdat zaalhockey een andere sport is dan veldhockey is het noodzakelijk hiervoor een andere stick aan te schaffen. De zaalsticks zijn lichter en 'platter'. In het regelement van de Hockey Bond is dit dan ook aangegeven.

 

HOCKEYSCHOENEN

Stabiliteit
Net als bij bijvoorbeeld een tennisschoen is stabiliteit een belangrijke factor bij een hockeyschoen. Belangrijk hierbij is een goede buitenzool, stevige hielkap, kuipzool en extra versteviging in het bovenwerk. Verder is je gewicht ook belangrijk. Hoe hoger het gewicht des te belangrijker de stabiliteit. Een heel licht schoentje zal je dit niet geven.

De laatste jaren is het gewicht enorm omlaag gegaan door het gebruik van nieuwe technologieën, waarbij Asics eigenlijk de trend heeft gezet. Tegenwoordig zijn ook de hockeyschoenen van Dita en Adidas een stuk lichter en soepeler maar is de stabiliteit nauwelijks minder geworden.

Demping
Door de harde ondergrond in combinatie met het springen en sprinten is de demping belangrijk. De benodigde demping is afhankelijk van het veldtype aangezien gras een zachtere ondergrond is dan kunstgras. Wanneer er teveel demping zou zijn gaat dit ten koste van de stabiliteit. Om dit te voorkomen zijn de meeste hockeyschoenen voorzien van een kuipzool, hielkap en een stevig bovenwerk.

De bekendste soorten demping zijn de GEL units van Asics en het adiPRENE materiaal van Adidas. 

Pasvorm
Belangrijk is ook dat de schoen goed aansluit in de breedte van je voet. De voet moet goed stevig beetgepakt worden door de schoen voor een goede stabiliteit en op de voorvoet mag de schoen iets ruimer zijn. Advies is ongeveer een halve centimeter over te houden aangezien de voeten tijdens het sporten nog uitzetten.

Profiel
Vrijwel elke schoen heeft een ander noppen profiel. Hoe breder de noppen verdeeld zijn over de schoen hoe meer stabiliteit dit geeft. Kortere noppen zorgen weer voor meer snelheid aangezien je minder 'vast' staat in de grond.