DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...

FITNESS & TRAINING

Bij Daka vind je een ruime collectie training & fitness artikelen zoals fitnessschoenen, fitnesskleding en diverse accessoires. Om je enigszins wegwijs te maken helpen we je op weg bij het maken van de juiste keuze.

 

FITNESS-/TRAININGSSCHOENEN

Onder de groep fitness vallen veel verschillende activiteiten zoals aerobics, cardio fitness, spinning, steps, bodypump en meer. De mate waarin spieren, pezen en gewrichten worden belast, verschilt sterk per activiteit. Om blessures te voorkomen is het daarom belangrijk om de eigenschappen van je schoenen af te stemmen op de activiteiten die je wilt gaan doen.

Demping
Net als bij vele andere sporten is ook bij fitness de demping van een schoen erg belangrijk om de schokken goed op te kunnen vangen. Hiervoor worden zachtere tussenzolen gebruikt (PU, EVA, MEVA of SpEVA). Daarnaast hebben de verschillende merken nog hun eigen dempingssysteem zoals Asics Gel, Nike Air, Adidas AdiPrene of Reebok DMX.

Stabiliteit
Bij een aantal vormen van fitness worden de gewrichten zwaar zijwaarts belast, denk aan bijvoorbeeld steps. Om blessures te voorkomen is het daarom belangrijk dat de schoenen voldoende stabiliteit geven. Daarom kan het zijn dat je een schoen hebt met wat minder demping, maar met meer stabiliteit. Meer demping zorgt dus ook voor minder stabiliteit.

Extra stabiliteit krijg je voornamelijk uit een brede buitenzool (breed loopvlak), goede vetersystemen, een kuipzool en verstevigingen in het bovenwerk. 

Pasvorm
Zoals bij elke sport is de pasvorm van de schoen erg belangrijk. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm dus is het verstandig om verschillende schoenen te proberen.
Vaak is het gebruikelijk om de schoen iets groter te kopen dan de normale schoenmaat. Wanneer je gaat sporten zet de voet altijd iets uit en beweeg je naar voren. Houd daarom altijd ongeveer een halve centimeter over in de schoen.
De schoen moet wel goed aansluiten rondom de enkels en op de wreef. Wanneer dit goed aansluit zal de schoen ondanks de ruimte op de voorvoet niet slippen. 

Ventilatie 
Sommige fitnessactiviteiten zijn intensief en hebben sterke transpiratie tot gevolg. Om ervoor te zorgen dat een schoen de warmte van de voet goed kwijt kan, is het belangrijk dat het bovenwerk goed ventileert. In het bovenwerk van veel fitnessschoenen is hiervoor gebruik gemaakt van mesh nylon, een zeer open geweven materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte snel naar buiten kan. 

 

FITNESSKLEDING

Uiteraard gaat het bij kleding om het uiterlijk, maar goede functionele kleding is ook erg belangrijk voor het comfort. Een shirt van katoen is comfortabel en koel maar verliest zijn vorm wanneer het nat is.

Het gebruik van bijvoorbeeld polyester en technische materialen zorgen ervoor dat het lichaamsvocht goed wordt afgevoerd. Denk hierbij aan Nike Dri-Fit of adidas ClimaCool.