DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...
Pagina terug

Running Hardloopschoenen

Terug naar overzicht
Actieve filters
Meer maten
Filters toepassen
Actieve filters
Aantal
Vorige
Vorige

Hardloopschoenen

Runningschoenen dienen te alle tijden voldoende steun en demping te geven. Dit is mede afhankelijk van je loopstijl, gewicht en vorm van de voet. Er zijn verschillende soorten hardloopschoenen en welke schoenen je het beste kunt kiezen hangt af van jouw zogeheten 'loopprofiel'. Op deze pagina staat alle informatie die nodig is om te kunnen bepalen wat jouw loopprofiel en welke schoentype jou persoonlijk het beste past.

Analyseer je eigen loopgedrag en vindt de geschikte loopschoen

Op basis van een looppatroon-analyse kunnen wij voor jou vaststellen wat voor type loper je bent. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen lopers met afwijking naar de buitenzijde (onderpronatie) of juist de binnenzijde (overpronatie). Er zijn twee manieren om dit te achterhalen:

  • Film op een loopband
  • Analyse van oude (hardloop) schoenen

Op basis van oude hardloopschoenen kun je de analyse eventueel zelf uitvoeren. Dit kun je doen met de informatie die wij bieden op de volgende pagina over running. Maak direct een analyse en kom erachter wat voor type hardloper jij bent! Mocht je zekerheid willen hebben over jouw eigen looppatroon, laat dan een vrijblijvende en gratis analyse uitvoeren in een van de vele Daka filialen.

Typen hardloop vormen

  • Overpronatie: De afwijking die zich zal voordoen is dat je voet teveel naar binnen zakt, waardoor de achillespees zwaar belast wordt. Bij dit type schoen is de linker hak en de binnenzijde van de tussenzool steviger.
  • Bij supinatie zakt de voet echter teveel naar buiten. Dit komt minder voor als overpronatie. Het advies is stevige en stabiele schoenen te kiezen.

Belangrijke eigenschappen

Pasvorm
De schoen moet vooral lekker zitten. Houdt bij het passen rekening met ongeveer 0,5 - 1 cm ruimte tussen de neus van de schoen en de tenen. Dit in verband met het uitzetten van de voet, doorzakken van de voetboog en de afwikkeling. De hiel moet goed worden omsloten door het contrefort en mag beslist niet uit de hak ‘slippen’. In de breedte moet de schoen goed aansluiten en mogen er geen plooien ontstaan aan de binnenzijde.

Demping
Tijdens het hardlopen op een harde ondergrond komt er ongeveer 3 tot 4 maal het lichaamsgewicht op de schoenen, afhankelijk van hoe hard men loopt. Demping is dus heel belangrijk! Normaal gesproken gaat een hardloopschoen bij regelmatig gebruik ongeveer 1500 km mee. Aan te raden is om tussen de 1000 en 1200 km een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Hierdoor kan de overgang naar de nieuwe schoenen geleidelijk verlopen.

Stabiliteit
Stabiliteit is belangrijk ter voorkoming van blessures. Houdt rekening met je gewicht en lichaamsbouw. Er zijn schoenen met verschillende hardheden in de tussenzool die voor duurzaamheid en stabiliteit zorgen voor de overpronerende loper.

Afwikkeling en flexibiliteit
Een goede afwikkeling is belangrijk voor een vloeiende overgang van hiel naar teen en een effectieve afzet. Hardloopschoenen moeten daarom een soepele rolbeweging kunnen maken. Een goede afwikkeling draagt tevens bij aan de schokabsorptie. De plaatsing van de flexgrooves zorgt voor een gelijkmatige rolbeweging.

Hardloopschoenen kopen

Indien je je favoriete hardloopschoenen hebt gevonden, bestel deze dan direct online op daka.nl. Wij bieden diverse topmerken als Adidas, Asics, Under Armour en Nike. Voor advies over de schoenen, kun je ons tevens bereiken via WhatsApp. Je kunt natuurlijk ook langskomen in een van de vele vestigingen van Daka Sport.