DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...
Pagina terug
advies 15 January 2020

Welke aspecten zijn van belang bij het kopen van een skibril?

undefined

Skibrillen zijn tijdens de wintersport niet meer weg te denken. De skibril, ook wel Goggle genoemd, is net als een helm een belangrijke protectie. De skibril biedt namelijk optimale bescherming tegen felle UV-stralen, wind en opstuivend sneeuw.

Bij het aanschaffen van een skibril is het belangrijk dat je op bepaalde aspecten let, zoals: de pasvorm, type lens, categorie lens, verwisselbare lens, ventilatie en Over The Glasses (OTG).

De pasvorm van de skibril

Het is erg van belang dat een skibril een comfortabele pasvorm heeft en niet gedurende de dag gaat irriteren. De skibril moet goed aansluiten op het gezicht, zodat er geen kieren ontstaan waar koude wind doorheen kan komen. De meeste skibrillen zijn uitgerust met een siliconen strip, waardoor de bril niet gemakkelijk naar beneden zakt.

Type lens

De skibrillen zijn voorzien van een cilindrische of een sferische lens. Het verschil tussen deze twee type lenzen zit hem in de bolling van de lens. Een cilindrische lens is horizontaal gebogen terwijl de sferische lens zowel horizontaal als verticaal gebogen is. Wil je een skibril met een breed en natuurlijk gezichtsveld? Dan is een sferische lens helemaal geschikt voor jou!

Categorie lens

De lenstypes in skibrillen zijn onderverdeeld in meerdere categorieën. Deze categorieën staan voor welke weersomstandigheden een skibril geschikt is.
Zie hieronder de categorieën 0 tot en met 4.

  • Categorie 0: 0% geen bescherming 
  • Categorie 1: tot 28% doorlating geschikt bij bewolking en mist 
  • Categorie 2: tot 45% doorlating geschikt bij lichte bewolking 
  • Categorie 3: tot 75% doorlating geschikt voor zonnig weer 
  • Categorie 4: tot 94% doorlating geschikt voor volle zon

Het aantal percentages geven aan hoeveel licht er tegengehouden wordt.

Verwisselbare lenzen

De weersomstandigheden tijdens de wintersportvakantie zijn erg verschillend. Hier weten veel skibrilmerken goed op in te spelen. Zij hebben namelijk skibrillen ontworpen waarvan je gemakkelijk de lens kan vervangen door middel van een klik- of magneetsysteem. Of wil je liever een skibril met een fotochromatische lens? Deze lens past zich automatisch aan diverse weersomstandigheden.

undefined

Ventilatie

Doordat je de hele dag een skibril in combinatie met een helm draagt kan het zijn dat de skibril beslaat. De meeste skibrillen zijn daarom uitgerust met een Anti-Fog Coating, om te voorkomen dat het zicht belemmerd wordt. Daarnaast zorgt een dubbele lens voor minder temperatuurverschil aan de binnenkant van de bril en dat zorgt ook voor vermindering van condens. Terwijl de ventilatiegaten en de open structuur van de zachte schuimlaag juist zorgen voor extra ventilatie binnen de skibril.

Over The Glasses

Voor brildragers zijn er speciale skibrillen ontworpen waar een normale bril op sterkte onder gedragen kan worden. De binnenkant van een OTG skibril is ruimer, zodat de pootjes van de normale bril perfect in de skibril passen. Deze skibrillen zijn voorzien van de OTG (Over The Glasses) specificatie. 

Ben jij op zoek naar een skibril die jouw outfit helemaal compleet maakt? Bekijk dan nu onze collectie aan skibrillen van A-merken zoals Sinner, Smith, Oakley, Giro, Anon en Adidas. Bekijk de gehele collectie online of kom naar één van onze winkels voor een advies op maat van één van onze wintersportspecialisten.