DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...
Pagina terug
tips 25 September 2020

Tips | Zo vind je de perfecte ski- of snowboardschoen

Droom jij ook van een ski- of snowboardschoen met een perfecte pasvorm? En ook niet onbelangrijk: een schoen die optimale steun biedt, zorgt voor de nodige grip en een geheel vormt met de ski of snowboard. DAKA levert met de nieuwste technologieën het allerbeste advies op maat voor jouw ideale ski- of snowboardschoen.

Je herkent het misschien wel: pijnlijke voeten, tintelende tenen of andere klachten na de piste. Een ski- of snowboardschoen die niet goed past is natuurlijk het laatste wat je wilt op een mooie wintersportvakantie. Investeren in een goede schoen verdient zich daarom al snel terug. Je raakt minder snel vermoeid, je techniek gaat erop vooruit, blessures kunnen worden voorkomen én je geniet van warme en comfortabele voeten. Toch is het vinden van de juiste ski- of snowboardschoen makkelijker gezegd dan gedaan: waar moet je beginnen?

Kies voor een schoen op maat

Het aanmeten van een ski- of snowboardschoen is maatwerk; het hele plaatje moet kloppen. Bij DAKA staan onze wintersportspecialisten voor jou klaar. Daarnaast zijn wij de trotse eigenaar van de DAKA 3D Voetscan. Met de 3D Voetscan wordt jouw voet tot in het kleinste detail gemeten. Zijn er vervolgens nog pijn- of knelpunten in de ski- of snowboardschoen aanwezig? Dan kunnen deze door onze wintersportspecialist dankzij bootfitting worden verholpen.

Iedere voet is uniek en middels deze geavanceerde technologie is het mogelijk iedere voet met precisie in te meten. De combinatie van de juiste vakkennis en de nieuwste technologieën zorgt ervoor dat jij met een gerust hart op wintersportvakantie gaat.


Hoe werkt de 3D voetscan?

Je neemt plaats op het scan station, waar jouw voet wordt ingescand. De 3D Voetscan maakt een uitdraai van jouw voet. Op basis hiervan maakt één van onze wintersportspecialisten een analyse en krijg jij een passend advies voor de beste schoen.

Vervolgens is het tijd voor het pas- en meetwerk om samen die perfecte ski- of snowboardschoen te vinden. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de juiste mondopoint maat, leestbreedte en flex (stijfheid). Bovendien: de DAKA 3D Voetscan meet je volledige voet op diverse punten. Dit betekent dat er niet alleen wordt gelet op de lengte en breedte, er wordt ook gekeken naar eventuele drukpunten rondom je voet.


Bootfitting: the finishing touch

Het is belangrijk dat de basis van de schoen goed zit. Een ideale schoen wil zeggen: een schoen die strak aansluit, maar je voet niet afklemt.

De perfecte match gevonden? Dan checken wij tot slot nog één keer vakkundig of er eventuele druk- en pijnpunten zijn. Is dit het geval? Dan kan dit worden verholpen met bootfitting. Denk hierbij aan het uitdrukken van de buitenschaal, het verhitten van de binnenschoen, het aanpassen van de zool of binnenschoen, het frezen van de buitenschaal, het vacumeren van de ski- of snowboardschoen óf het fine-tunen van de binnen- of buitenschoen. Wat er precies moet gebeuren, is altijd een kwestie van maatwerk, 100% afgestemd op jouw individuele behoefte.

Een zool voor extra comfort

Tijdens de wintersportvakantie krijgen je voeten het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk dat je ski- of snowboardschoen in de basis goed zit. Toch is het voor veel skiërs en snowboarders interessant om een zooltje in de schoen te leggen voor een stukje extra comfort.

Je kunt kiezen voor een custom made zooltje, maar je kunt bij ons ook terecht voor een corrigerende SuperFeet-zool. Hierdoor profiteer je van nóg meer ondersteuning, kun je beter druk geven tijdens het skiën of snowboarden én zakt de voetbrug minder in.

Wintersport DAKA

Functionele sokken maken het af

Omdat ski- en snowboardschoenen direct in contact komen met sneeuw koelt het materiaal snel af. Om ervoor te zorgen dat je voeten lekker warm blijven én om te profiteren van minder vermoeide voeten is het belangrijk dat je kiest voor goede functionele sokken.

Een passende sok ondersteunt de doorbloeding in je voet, biedt optimale ondersteuning en geeft bovendien meer energie. Een sok kan de pasvorm van een ski- of snowboardschoen maken of breken: een functionele sok is mede bepalend voor het wow-effect.

Waar ga jij voor? Of je nu gaat voor een uitdagende hahnenkamm of voor een rustige blauwe piste, het begint allemaal bij de juiste uitrusting.

Meer skisokken

Wanneer moet ik mijn schoenen vervangen?

Om te voorkomen dat je een afdeling op je sokken moet doen, is het belangrijk om ski- of snowboardschoenen tijdig te vervangen. Ons advies luidt in de regel: schaf gemiddeld iedere zes jaar nieuwe ski- of snowboardschoenen aan. Bepalend voor het exacte tijdstip zijn de gebruiksintensiteit, het onderhoud en de omstandigheden tijdens je wintersportvakanties.

De weekmakers in het kunststof van je schoen en de zool zijn de twee belangrijkste onderdelen die slijten, waardoor je schoen op een gegeven moment aan vervanging toe is. De weekmakers, waar overigens ook UV-filters in zijn verwerkt, zijn na verloop van tijd simpelweg uitgewerkt. Hierdoor verhardt de schoen en wordt de kans op scheuren groter. En dat laatste wil je boven alles voorkomen.

Wat de zool betreft: die is uitgemeten om precies te passen in de skibinding. Daardoor zit de zool stevig in de binding en ben jij ervan verzekerd dat het veiligheidssysteem van de binding naar behoren werkt. Is de zool versleten? Dan is die veiligheid niet meer te garanderen.

Onderhoud van je schoenen

Om schimmelvorming te voorkomen, is het zaak dat je je wintersportschoeisel droog en afgesloten opbergt. Tip: haal de binnenschoenen eruit en neem deze én het buitenmateriaal af met een sopje. Laat dit vervolgens goed drogen. Zo’n relatief eenvoudige behandeling doet wonderen voor het behoud van je materiaal.

Tot slot is het belangrijk om ski- en snowboardschoenen op te bergen op een droge, koele en bij voorkeur donkere plek. Ook goed om te weten: vergeet het klittenband en de schnallen niet vast te zetten, anders plakt dit volgend seizoen niet meer zo goed. Bovendien blijft hierdoor de pasvorm van de schoen behouden.


Ervaar het zelf!

De DAKA 3D Voetscan is te vinden in de volgende filialen:

 • Amersfoort
 • Apeldoorn
 • Alkmaar
 • Groningen
 • Harderwijk
 • Rotterdam Noord
 • Utrecht
 • Zwolle
 • Beuningen
 • Leerdam

 • Waar mogen we jou ontvangen?