DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...
Pagina terug
advies 7 October 2020

Ski- en snowboard onderhoud: ga voor plezier, veiligheid én optimaal behoud!

Jij gaat voor optimaal plezier, maximale veiligheid én duurzaam behoud van je wintersportuitrusting. Daarom is het een must om je ski’s of snowboard goed te onderhouden. Bij DAKA kun je niet alleen terecht voor een professionele slijp- en waxservice, ook stellen wij jouw ski’s of snowboard perfect af door middel van onze elektronische afstelservice. Wij gaan voor jouw ultieme wintersportbeleving!

Het is belangrijk om je ski’s of snowboard minimaal één keer per seizoen te (laten) onderhouden. Immers, een goed onderhouden ski of snowboard glijdt en draait beter én snijdt effectiever door harde sneeuw. Bovendien profiteer je van meer grip op ijzige ondergronden. Je gaat daardoor niet alleen veilig de piste af, ook gaat je wintersport gear langer mee.

Waarom is slijpen en waxen belangrijk?

Als je met een ski of snowboard over de sneeuw glijdt, is er sprake van wrijving. Deze frictie zorgt voor warmte, waardoor er een flinterdun waterlaagje ontstaat. In principe is dit laagje water nuttig: het zorgt er namelijk voor dat je razendsnel de piste kunt afgaan. Maar jouw ski of snowboard moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om hiervan optimaal te kunnen profiteren.

Om te voorkomen dat de waterlaag aan het belag vastkleeft, moet het water dat onder je ski of snowboard ontstaat worden afgevoerd. Bovendien is het belangrijk te voorkomen dat het water vastvriest en sneeuwkristallen vormt. Een combinatie van de juiste wax én structuur in het belag is dus bepalend voor een veilige en plezierige afdaling.


Slijpen en waxen DAKA

Waxen: zo doe je dat

Het is belangrijk om de wax aan te passen aan de (gemiddelde) sneeuwtemperatuur waar je tijdens jouw wintersportvakantie mee te maken krijgt. De meest gebruikelijke waxsoort is de Hotwax Hydrocarbon. Qua structuur heeft deze variant iets weg van kaarsvet (Parafine), maar het effect is totaal anders. Hoe ga je hiermee aan de slag?

Een waxblok moet allereerst worden verwarmd met een speciaal waxapparaat. De gesmolten wax breng je vervolgens druppelend aan op het belag. Daarna strijk je de wax lichtjes uit: de warmte en wax dringen tot diep in de poriën van het belag. Na het afkoelen haal je de toplaag eraf met een plastic of stalen schraper. Deze handeling herhaal je een paar keer, afhankelijk van de droogte van de ski of het snowboard. Tot slot wrijf je het belag op met een borstel van koper, paardenhaar of nylon.


Gele wax wordt gebruikt voor sneeuwtemperaturen boven het nulpunt, bijvoorbeeld voor in het voorjaar. Als het buiten warmer is, wordt sneeuw vanzelfsprekend natter, papperig en krijgt het een hoger vochtgehalte. Is de wax hier niet op afgestemd, dan kun je rekenen op een stroeve afdaling en plakkerige sneeuw.

Rode wax wordt gebruikt bij temperaturen beneden het nulpunt, meestal tussen de -4°C en -14°C graden. Onder deze temperaturen wordt sneeuw gevormd; waterdamp hoog in de lucht wordt dan omgevormd tot kleine ijskristallen.

Daalt de sneeuwtemperatuur nog verder dan -14°C? Dan mag je de blauwe variant uit de kast trekken. Lopen de temperaturen tijdens jouw sneeuwvakantie uiteen, dan is het noodzakelijk om een mix van bovenstaande waxen te gebruiken. Een wintersportspecialist kan hiervoor het perfecte mengsel samenstellen.

Waar ga jij voor? Of je nu gaat voor een uitdagende hahnenkamm of voor een rustige blauwe piste, het begint allemaal bij de juiste uitrusting.

Meer wintersport

Slijpen zorgt voor houvast en goede sturing

De staalkanten van een ski of snowboard zorgen voor sturing in de sneeuw en houvast op een helling. Wist je dat er na een intensieve week wintersport soms nog maar 40% van de oorspronkelijke scherpte over is? Toch is dit proces niet uitsluitend afhankelijk van de gebruiksintensiteit. Ski of snowboard je bijvoorbeeld vaak op kunstsneeuw, dan slijt de staalkant ook sneller. De kristallen van kunstsneeuw zijn van structuur namelijk scherper dan bij natuursneeuw.

Voor de niet-wedstrijdsporter wordt doorgaans gekozen voor slijpen bij een hoek van 88 graden. Een hoek van 90 graden komt ook voor, maar 88 graden biedt nét wat meer grip in de sneeuw. Naast scherpe staalkanten is de structuur in een ski of snowboard erg belangrijk. Dit is te vergelijken met het profiel van een autoband: het draagt bij aan een betere waterafvoer.

Slijpen en waxen DAKA

Wij gaan voor jouw ultieme wintersportbeleving

DAKA Sport maakt gebruik van de nieuwste wax- en slijptechnieken. Zo gebruiken wij voor het slijpen van staalkanten geen slijpbanden, maar diamond discs. Met deze techniek gaan wij voor de scherpste en meest exacte hoek.

Als je jouw skimaterialen het liefst zelf wilt onderhouden, kun je bij DAKA uiteraard ook terecht voor de aanschaf van alle benodigde slijp- en waxmaterialen. Houd er wel rekening mee dat professionele wax- en slijpapparatuur het glijoppervlak nét wat beter kan verzorgen dan wanneer je dit zelf doet met een basisset. Wil jij alle ins & outs over het onderhoud van jouw uitrusting leren? DAKA organiseert ieder jaar een clinic voor echte wintersportfanaten die willen weten hoe ze het slijpen en waxen zelf het beste kunnen aanpakken.