DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...
Pagina terug
advies 6 October 2020

Goggles: zo vind je de perfecte ski- of snowboardbril

Skiën of snowboarden zonder bril is ondenkbaar. De ski- of snowboardbril, ook wel goggle genoemd, is net als de helm een noodzakelijke vorm van protectie. Een goggle biedt niet alleen bescherming tegen felle UV- en IR-stralen, ook blijven jouw ogen beschut voor wind en opstuivende regen of sneeuw. Het uitzoeken van een bril lijkt misschien een eenvoudig klusje, toch zijn er paar dingen waar je goed op moet letten.

De pasvorm

Allereerst is het zaak dat een goggle een comfortabele pasvorm heeft. De goggle moet goed aansluiten op je gezicht en helm, zodat er geen ruimte ontstaat waar wind doorheen kan waaien. Tegenwoordig zijn de meeste goggles op de band uitgerust met een siliconen strip, waardoor hij goed op de helm blijft zitten.

De lens

Ski- en snowboardbrillen zijn voorzien van een cilindrische of sferische lens. Het verschil tussen deze twee type lenzen zit ‘m in de bolling van de lens. Een cilindrische lens is horizontaal gebogen, terwijl de sferische lens zowel horizontaal als verticaal gebogen is. Wil jij een goggle met een breed natuurlijk gezichtsveld? Dan is een sferische lens perfect voor jou.


Slijpen en waxen DAKA

Categorie van de lens

De lenstypen in ski- en snowboardbrillen zijn onderverdeeld in vijf categorieën, die duidelijk maken voor welke weersomstandigheden de goggle geschikt is.

 • Categorie 0: 0% lichtdoorlating, biedt geen bescherming.
 • Categorie 1: Tot 28% lichtdoorlating, geschikt bij bewolking en mist.
 • Categorie 2: Tot 45% lichtdoorlating, geschikt bij lichte bewolking.
 • Categorie 3: Tot 75% lichtdoorlating, geschikt voor zonnig weer.
 • Categorie 4: Tot 94% lichtdoorlating, geschikt voor volle zon.

 • Verwisselbare lenzen

  De weersomstandigheden tijdens een wintersportvakantie kunnen per dag en soms zelfs per uur verschillen. Gelukkig weten veel merken hier slim op in te spelen. Zij hebben namelijk goggles ontworpen waarvan je de lens eenvoudig kunt verwisselen met een klik- of magneetsysteem. Wil jij liever een ski- of snowboardbril met een lens die zich automatisch aanpast aan verschillende weersomstandigheden? Kies dan voor een fotochromatische lens.


  Voorkom dat je goggle beslaat

  Een beslagen ski- of snowboardbril is niet alleen vervelend, het is vooral onnodig. Hoe kun je dit voorkomen?

  Kies voor een goggle met Anti-Fog Coating zodat je zicht niet wordt belemmerd. Let op: maak lenzen met een Anti-Fog Coating nooit schoon met een reinigingsmiddel, dit beschadigt de coating. Verder zorgen ventilatiegaten en de open structuur van een zachte schuimlaag voor extra ventilatie. Houd de ventilatiegaten (meestal boven en onderin het frame) zoveel mogelijk open om condensvorming te voorkomen. Moderne, professionele ski- en snowboardbrillen zijn altijd voorzien van goede ventilatiemogelijkheden.

  Tot slot een slimme tip: haal je bril aan het einde van de dag altijd van je helm af en leg ze niet op elkaar. Zo voorkom je niet alleen dat er vocht in de ski- of snowboardbril trekt, het voorkomt ook dat het elastiek van je goggle uitrekt en daardoor minder goed aansluit.

  Waar ga jij voor? Of je nu gaat voor een uitdagende hahnenkamm of voor een rustige blauwe piste, het begint allemaal bij de juiste uitrusting.

  Meer wintersport

  OTG voor brildragers

  Voor brildragers zijn er speciale OTG (Over the Glasses) brillen ontworpen. De naam zegt het al, een snow goggle die je over je normale bril op sterkte draagt. De binnenkant van zo’n OTG-bril is ruimer, zo passen de pootjes van je brilmontuur perfect in de goggle. Een andere optie voor brildragers is een vizierhelm, waarbij de ski- of snowboardbril aan de helm vastzit. In de meeste gevallen past het vizier over je reguliere bril.