DAKA.nl gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Lees meer
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Meer informatie? Bekijk onze cookies pagina
Zoek naar producten...
Pagina terug
tips 9 April 2021

Sport in opkomst: Een uitleg over Padel

Misschien heb je het al eens voorbij horen komen: de sport padel maakt zijn opkomst in Nederland! Maar wat is padel nou precies en hoe verhoudt het zich tot sporten als tennis en squash? Wij leggen het graag aan je uit. Zo kun jij meepraten over deze booming sport én weet jij precies wat je kunt verwachten als jij voor het eerst op de padelbaan staat.

Een stukje historie

Hoe is padel ontstaan en wat maakt de sport de laatste tijd zo populair in ons land? Een kort geschiedenislesje en je bent helemaal bij! 

Hoewel padel in Nederland nog volop in opkomst is, is de sport in Zuid-Amerika en Zuid-Europa al een stuk bekender. Er bestaan verschillende verhalen over de exacte oorsprong van de sport, maar de versie die wij nu kennen is te herleiden naar Mexico, 1969. Het verhaal gaat dat Enrique Corcuera een tennisbaan wilde bouwen, maar dat hij vanwege ruimtegebrek zijn eigen spel bedacht. Padel werd geboren!

Al sinds 2010 bestaat er een Nederlandse Padelbond, de sport is dus een lange tijd onopgemerkt gebleven. Over de jaren werd de sport steeds populairder en vandaag de dag kunnen we er niet meer omheen. En dat is maar goed ook, want padel is ontzettend leuk!


Padel | Shop DAKA

Wat is padel?

Maar wat houdt deze populaire sport nu eigenlijk in? Kort gezegd is padel een mix tussen tennis en squash. De sport wordt gespeeld met vier personen op een veld met een rechthoekige vorm. 

Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omsloten met een wandcombinatie van glas en hekwerk. Het spel wordt gespeeld met een padelracket en ballen. Wist je dat de wanden kunnen worden gebruikt tijdens het spel? Door het gebruik van de wanden gaat het minder om kracht tijdens het spel. Dit maakt padel toegankelijk voor alle speelniveaus en leeftijden.

Het verschil met tennis en squash

Hoewel tennis en padel veel raakvlakken hebben, zijn er wel degelijk verschillen. Zo wordt padel gespeeld op kleinere banen, met zachtere ballen én bestaat een padelracket niet uit snaren, maar uit een massief blad met gaten. De puntentelling van padel verloopt wel hetzelfde als bij een potje tennis. Padel wordt altijd 2 om 2 gespeeld, hetzelfde als een dubbelspel bij tennis.

De verschillen tussen padel en squash focussen zich vooral op de uitrusting. Zo is een squashracket lichter (doorgaans zo’n 140 gram) dan een padelracket (meestal tussen de 350-370 gram). Ook weegt een squashbal ongeveer de helft van een padelbal, waardoor de bal tijdens een potje squashen sneller beweegt.


Het kiezen van een padelracket

Ben jij een beginnende padelspeler? Dan is de kans groot dat je een padelracket huurt bij een club of vereniging. Toch is het op termijn zeker aan te raden om te gaan voor een eigen padelracket. Maar hoe kies je een padelracket dat bij jou past?

Stap 1 | De vorm

Bij het kiezen van een padelracket kun je doorgaans kiezen tussen een ronde, druppelvormige of diamantvormige bladvorm.

Ben jij een beginnende padelspeler? Dan is een ronde bladvorm aan te raden. Dit type racket heeft namelijk een groter oppervlak en een grotere sweetspot. Een druppelvormig racket beschikt over een grotere balans. Ideaal voor spelers die al bekend zijn met de sport en gaan voor een hogere snelheid. Tot slot is een diamantvormig racket geschikt voor ervaren padelspelers. Met dit type racket ga jij voor een hogere sweetspot en ultiem reactievermogen.

Stap 2 | De balans

Een hoge balans betekent dat het gewicht dichter bij de kop van het racket zit. Dit resulteert zich in een zwaarder racket, waardoor je met meer kracht kunt slaan. Bij een middenbalans ligt het gewicht dichter bij het handvat. Dit houdt op zijn beurt in dat jij gaat voor optimale wendbaarheid en controle. Tot slot betekent een lage balans dat het gewicht onderin zit, waardoor jij gaat voor gecontroleerde bewegingen. Ideaal voor beginnende padelspelers.

Stap 3 | Het gewicht

Heb jij nog niet veel ervaring met padel? Dan is het raadzaam om te gaan voor een lichtgewicht racket, waardoor je meer controle hebt tijdens het slaan. Sta jij al een tijdje op de padelbaan? Dan kun je gaan voor een zwaarder racket, wat bijdraagt aan een krachtige slag.

Stap 4 | Het materiaal

We zijn er bijna! Heb jij al nagedacht over het gewenste materiaal van jouw padelracket? Duurzaamheid, stevigheid en elasticiteit spelen hierbij een belangrijke rol. Het materiaal carbon is doorgaans de meest gekozen materiaalsoort. Rackets van carbon zijn ontzettend stevig en duurzaam.

PADELBALLEN

Hoewel de kenmerken van tennis- en padelballen dicht bij elkaar liggen, zijn ook daar verschillen. Vanwege een lagere druk stuiteren padelballen minder hard, wat het eenvoudiger maakt om te slaan. Padelballen zijn, net zoals tennisballen, meestal geel. Dit is overigens niet verplicht; in het reglement staat hierover dat de padelballen uniform van kleur moet zijn. Het gewicht van padelballen is bepaald op 56-59.4 gram.

Game, set, match!

Ben jij al nieuwsgierig geworden naar padel? Het is een sport voor alle leeftijden, je verbetert je coördinatie en reflexen, je versterkt je spieren én het is gebaseerd op teamwork. Do we need to say more?

maak jouw uitrusting compleet Ga jij voor een korte smash op de padelbaan? Het succes en plezier in je sport begint met de juiste uitrusting. 

Shop Padel