WELKE HOCKEYSTICK MOET IK KIEZEN?

Een nieuwe hockeystick kiezen: voor veel hockeyers hét moment om naar uit te kijken! Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zo veel mogelijkheden, maar waar moet je beginnen? Bij DAKA vertellen wij je graag meer over verschillende hockeysticks. Zo wordt het uitzoeken van jouw nieuwe aanwinst een fluitje van een cent!

MATERIALEN

Er zijn twee bekende materialen in de hockeywereld: carbon en fiberglass. Een hockeystick wordt ontworpen door een combinatie van deze twee materialen. Er wordt vaak ingewikkeld over deze materialen gepraat, maar eigenlijk is het heel eenvoudig.

CARBON

Carbon maakt een hockeystick stijver, waardoor je meer kracht hebt en er harder mee kunt slaan en flatsen. Ook heeft het materiaal een sterk reactievermogen: zo kun je sneller dribbelen en optimaal genieten van het moderne 3D-hockey. Toch zit hier ook gelijk het zwakke punt. Omdat het materiaal sneller reageert, word je ook sneller afgestraft bij een foute beweging.

Moet je nog veel leren op het gebied van techniek en gevoel, dan zul je merken dat hockeyen met carbon lastig kan zijn. De bal gaat sneller alle kanten op en wanneer je de bal aanneemt, zal deze makkelijker van je stick stuiten. Carbon ondersteunt niet op controle en gevoel, dit moet je dus zelf goed onder de knie hebben.

FIBERGLAS

Je raadt het al: dit materiaal is het tegenovergestelde van carbon. Fiberglass geeft je stick veel gevoel en maakt deze “zacht”. Het materiaal is flexibel en biedt een hoge mate van balcontrole: de stick is te vergelijken met een magneet. Doordat de bal aan de stick blijft ''plakken'', is dit een materiaal dat helpt en ondersteunt. Hierdoor zul je veel leren en word je geholpen bij het verbeteren van techniek.

WAAR GA JIJ VOOR?

Elke hockeystick beschikt over eigen kenmerken en specificaties. Ga jij voor een mooie 50/50 verhouding en de ultieme balans tussen kracht en controle? Of voor het verbeteren van techniek met een hoger percentage fiberglas? Waar je ook voor gaat, met een passende hockeystick haal jij alles uit het spel.

KROMMINGEN

De laatste jaren zijn er in de hockeywereld veel nieuwe krommingen geïntroduceerd. De kromming die iedereen misschien wel het meeste heeft verbaasd, is degene waarbij de stick is ''uitgehold''. Nieuwe innovaties zijn leuk, maar passen ze bij jou?

STANDARD BOW

Dit is de traditionele vorm van een hockeystick. Elke stick heeft een lichte kromming, alleen deze kromming wordt tegenwoordig ook wel aangeduid als “kaarsrecht”. Perfect voor als je begint en gaat voor een gecontroleerd en vertrouwd spel.

MID BOW

Nog steeds vrij recht, maar toch al wat uitdagender. Leuk voor als je wat meer ervaring hebt en iets meer uitdaging zoekt. Door deze kromming kun je iets harder pushen en krachtiger flatsen. Ook wordt de backhand iets makkelijker, dit omdat de krul minder over de grond schaaft.

Zo springt de stick minder snel omhoog en heb je minder weerstand. Minder weerstand betekent automatisch extra kracht en snelheid. Een perfecte kromming voor een spelverdeler die gecontroleerd wilt hockeyen, maar af en toe wel met gevaar offensief wilt meedoen.

LOW BOW

De Low Bow is geschikt voor de ervaren hockeyer die het spelletje goed beheerst en er alles uit wilt halen. Als je naar de stick kijkt, lijkt er echt een hoek in te zitten. Deze hoek – of kromming – houdt de bal tegen tijdens het uitvoeren van de sleeppush, waardoor je een langere zwaai kunt maken. Hierdoor wordt er meer kracht gegenereerd en zal de bal beter geplaatst worden.

Tijdens het dribbelen valt de kromming om de bal heen, waardoor je een explosieve en dynamische dribbel hebt. Bovendien kun je de bal eenvoudig opwippen. Bij een backhandslag is de krul eigenlijk altijd volledig van de grond, waardoor er minder weerstand ontstaat en je kunt gaan voor een nóg krachtigere slag.

Veel voordelen, maar toch moet je ook rekening houden met mindere kanten. De kromming kan voor een verminderde controle tijdens de aanname zorgen, waardoor de bal sneller omhoog stuit. Ben je technisch sterk genoeg en kun je hier controle over houden, dan heeft deze kromming jou ontzettend veel te bieden!

EXTREME LOW BOW

Dit is het moderne broertje van de Low Bow. Deze variant heeft dezelfde eigenschappen als bovengenoemde kromming, maar dan nog net iets extremer. De laatste jaren heeft het “3D hockey” zijn doorbraak gemaakt en de Extreme Low Bow kromming is daar het antwoord op.

Het opwippen van de bal, het dribbelen, het gek maken van de tegenstander: als je techniek het ondersteunt, is het nog nooit zo makkelijk en leuk geweest. Ben jij dit type hockeyer, dan kun je met deze kromming alles eruit halen wat erin zit. Niet alleen het uitdagen van de tegenstander, maar ook jezelf.

UITGEHOLDE STICKS

Deze variant is een toevoeging aan de Extreme Low Bow of Low Bow kromming, kenmerkend door zijn ovale dop. De uitgeholde stick is gemaakt voor de sleeppush en maakt deze krachtiger dan ooit tevoren. De bal gaat dieper de stick in en de kromming is nog groter, wat zorgt voor een langere zwaai.

De filosofie achter dit ontwerp is dat elke strafcorner een goal hoort te zijn. Door de holling is balcontrole tijdens een aanname wel lastiger en stuit de bal snel de verkeerde kant op, waardoor de kromming past bij slechts een selectief groepje hockeyspelers.

WAAR GA JIJ VOOR?

Ben jij een ervaren hockeyer en ga jij voor een Low Bow stick, of ben je nieuw in het spelletje en ga jij voor vertrouwen en stabiliteit met een Standaard of Mid Bow stick? Uiteindelijk gaat het om het vinden van de perfecte match, passend bij jouw doelen en speelwijze.

Kom langs in één van onze winkels en ons opgeleide personeel voorziet jou graag van een passend advies. Mooi meegenomen: je kunt verschillende sticks meteen uitproberen in de slagkooi!

GA ERVOOR!