Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste ervaring op onze site moet je de lokale opslag in je browser inschakelen.
Hoe kies je een hockeystick?
Het kiezen van een hockeystick is voor velen een moment om naar uit te kijken. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn een aantal onderdelen van de stick die bepalend zijn voor jouw hockeyprestaties op het veld. Wij vertellen je waar je op moet letten, zodat jij weet waarvoor je moet gaan!
Mijn advies als hockeyexpert: zo maak je de beste keuze voor een hockeystick voor volwassenen
Advies op maat
Wanneer je graag passend advies wilt bij het kiezen van een hockeystick kun je het beste langskomen in één van onze winkels. Onze specialisten staan elke dag voor je klaar!
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een hockeystick?
De keuze voor een hockeystick die het beste bij jou past, maak je op basis van verschillende factoren. De maat/lengte, materiaal, kromming, gewicht en de grip zijn belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Daarbij is het type veld een onderdeel om niet te vergeten. Speel je in de zaal, dan heb je een indoor hockeystick nodig. Speel je buiten, dan heb je een veld hockeystick nodig. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, zullen we de verschillende aspecten van een hockeystick verder uitleggen.
GA VOOR DE JUISTE MAAT HOCKEYSTICK
De lengte van je hockeystick is belangrijk voor controle en spelplezier. Een te korte stick belemmert je slagtechniek, terwijl een te lange stick onhandig kan zijn en blessures kan veroorzaken. Hockeysticks zijn standaard 36,5 inch, maar tegenwoordig zijn langere hockeysticks tot 38,5 inch ook geen uitzondering meer. De juiste lengte kies je op basis van je vaardigheden en je eigen lichaamslengte. De tophockeyers spelen bijna allemaal met een verlengde stick voor een langere reach en meer controle. Wanneer je gewend bent om met een standaard lengte te spelen, kan een langere stick even wennen zijn.
Probeer zelf vooral veel lengtes uit om erachter te komen waarmee jij met het volste vertrouwen op het veld kan staan.
TIP: WIST JE DAT DE MEESTE DAKA WINKELS EEN SLAGKOOI HEBBEN OM STICKS TE KUNNEN TESTEN
GA VOOR HET JUISTE MATERIAAL
Hockeysticks worden van diverse materialen gemaakt. De bekendste materialen in de hockeywereld zijn carbon en fiberglas. Daarnaast heb je nog hout, kevlar en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Carbon maakt een hockeystick stijver, waardoor je meer kracht hebt om harder te slaan en te flatsen. Het materiaal reageert ook snel, waardoor je beter kunt dribbelen en volop kunt genieten van modern 3D-hockey. Vrijwel alle hockeysticks voor volwassenen hebben een bepaalde percentage carbon. Voor beginners en minder ervaren spelers adviseren we een hockeystick met een laag percentage carbon. Fiberglass zorgt voor veel gevoel en maakt je stick "zacht". Het materiaal is buigzaam en biedt een goede balcontrole. Hiermee kun je veel leren en je techniek verbeteren.
GA VOOR EEN GOEDE KROMMING
Niet alleen de lengte van de stick, maar ook de kromming kan effect hebben op jouw comfort en prestaties. Er zijn verschillende krommingen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je speelstijl, veldpositie en ervaring.
- Midbow: de Midbow is vrij recht, maar biedt wel uitdaging. Je kunt krachtiger pushen en flatsen, terwijl je makkelijker met de backhand kunt slaan, doordat de krul minder in de weg zit.
- Probow: de Probow maakt het spelen van lange ballen makkelijker. Dit is ideaal voor allrounders met een goede techniek.
- Lowbow: De Lowbow is geschikt voor ervaren hockeyspelers die het uiterste uit hun spel willen halen.
Ga voor een geschikte krul
De haak van een hockeystick, ook wel de krul genoemd, kun je onderverdelen in de volgende categorieën:
- Kleine krul: Met een kleine krul, ook wel micro of mini genoemd, ga jij voor het maken van veel acties.
- Normale krul: De Midi-krul heeft een normale lengte. Hiermee kun je de bal eenvoudig met een backhand stoppen én blijft jouw handelingssnelheid tijdens de dribbel goed onder controle.
- Grote krul: Met een Maxi-krul ga jij voor controle en balaanname. Met name in de verdediging.
Ga voor een fijn gewicht
We zijn er nog niet. Het gewicht van de hockeystick speelt ook nog een rol. Er zijn verschillende gewichtsklassen voor een stick. Hoewel het gewicht veel minder bepalend is dan vroeger, kan het voor veel spelers wel nog steeds het verschil maken. Een lichtere stick is bijvoorbeeld meer geschikt voor een dribbelkoning dan voor een verdediger die veel lange ballen moet spelen en wat meer body in de stick wil hebben.
De verschillen kun je eenvoudig aflezen in de volgende tabel:
Extra-Extra-Licht (475 – 520 gram) |
Geschikt voor dribbelkoningen met een maximale handelingssnelheid. |
Extra-licht (520 – 550 gram) |
Geschikt voor jongere spelers met een hoge handelingssnelheid. |
Licht (550 – 590 gram) |
Meest gebruikte gewichtsklasse. Ideaal voor een krachtige slag, zonder in te leveren op handelingssnelheid. |
Medium (590 – 630 gram) |
Geschikt voor een hoge slagkracht, maar lage handelingssnelheid. |
GA VOOR DE PERFECTE GRIP
De juiste grip op een hockeystick zorgt voor optimale controle en meer speelplezier. Hoewel elke stick een degelijke basisgrip heeft, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een grip die beter bij je past. Je kunt kiezen voor een betere grip die stroever of zachter is en vocht absorbeert. Niet alleen voor de transpiratie van je hand maar ook het opspringende water wanneer je speelt op een waterveld of in de regen. Ga voor overgrip met behulp van tape, zoals een klassieke Chamois grip van zeem. Tape de grip bovenaan je handvat vast en vervang deze regelmatig om optimale functionaliteit te behouden. Sommige hockeyspelers vervangen hun (over)grip zelfs elke wedstrijd voor een optimaal resultaat.
VOOR WELKE HOCKEYSTICK GA JIJ?
We hopen dat we jou goed op weg hebben geholpen om de perfecte hockeystick te vinden. Met de juiste hockeystick in jouw hand ben je klaar om te scoren en te schitteren op het hockeyveld! Twijfel je en wil je persoonlijk advies van één van onze hockeyexperts? Ga dan naar een DAKA-filiaal bij jou in de buurt en wij zorgen ervoor dat onze experts voor jouw klaar staan.