SKIGEBIED UITGELICHT: VAL DI FIEMME

Een breed en zonnig dal, omgeven door indrukwekkende Dolomietenpieken. Als het gaat om landschappelijk schoon is het Italiaanse Val di Fiemme onovertroffen. Maar ook als wintersportbestemming is deze vallei in de provincie Trentino absoluut de moeite waard. Val di Fiemme is aangesloten bij Dolomiti Superski, het grootste liftennetwerk ter wereld. Maar ook als je het dal niet verlaat kom je niks tekort, met veel variatie en volop sportieve uitdagingen.

‘DOLCE’ VAL DI FIEMME: EEN LIEFLIJK DAL MET STOERE TOPPEN

Italië, dat klinkt verder weg dan het is. Even de Brennerpas over en binnen anderhalf uur ben je al op je bestemming in Cavalese of Predazzo. Dit zijn de bekendste dorpen van Val di Fiemme. Authentiek Italiaans, met fraaie gebouwen vol bogen en fresco’s. Bij Predazzo zijn de indrukwekkende skischansen eveneens beeldbepalend. Minder zichtbaar maar minstens zo belangrijk is de langlaufloipe die door het gehele dal loopt, de ‘Marcialonga’. Hier gaan bij de Olympische Spelen van 2026 de Noordse nummers gehouden worden.

Italië staat uiteraard ook voor design en lekker eten, een combinatie die je overal op en naast de pistes terugvindt. Eten en drinken op hoog niveau, letterlijk en figuurlijk. En dat met een hoog serviceniveau én voor hele schappelijke prijzen. Ook dat is typisch Val di Fiemme. Maar terug naar de pistes. Die zijn in Val di Fiemme verdeeld over vijf skigebieden. En al deze gebieden zijn met een fijnmazig busnetwerk met elkaar verbonden. De auto kun je dus gewoon voor je hotel of appartement laten staan. We laten de verschillende skigebieden van Val di Fiemme hieronder allemaal even langskomen.

ALLE SKIGEBIEDEN VAN VAL DI FIEMME OP EEN RIJ

SKI CENTER LATEMAR: DE GROOTSTE

Met zo’n 50 pistekilometers is Ski Center Latemar, met de dorpen Predazzo, Pampeago en Obereggen, het grootste gebied van Val di Fiemme. De variatie is groot, met heerlijke brede rode en blauwe pistes, maar ook uitdagende zwarte afdalingen als de ‘Torre di Pisa’ boven Predazzo of de ‘Muro’ bij Pampeago. Twee avonden per week kun je bij Obereggen ’s avonds skiën, waarbij een heerlijk diner in één van de hutten op de piste een welkome onderbreking is. En kijk goed om je heen als je hier afdaalt. RespirArt, het hoogste kunstpark van Europa, heeft hier namelijk middenin de natuur prachtige creaties staan.

ALPE CERMIS: HOOG EN SNEEUWZEKER

Een skidag in Alpe Cermis begint bij de kabelbaan die op loopafstand van het centrum van Cavalese start. Vanaf daar bereik je vlot en comfortabel de 2.250 meter hoge Pajon del Cermis. De ruim 25 pistekilometers die hier aan je voeten liggen zijn niet alleen zeer gevarieerd, maar ook zeer gunstig gelegen, waardoor de sneeuw ook op warme dagen goed blijft.

Maar neem, voordat je aan de afdaling begint, wel even de tijd om even om je heen te kijken. Het uitzicht op de Alpen en Dolomieten is namelijk te mooi om niet even bij stil te staan. Bijkomen van het skiën doe je in een van de vele berghutten, met topkwaliteit streekgerechten. Wil je daarna weer wat calorieën kwijt? Pak dan de 7,5 kilometer lange Olympia piste! Ook leuk: je kunt hier twee avonden per week avondskiën.

ALPE LUSIA: VOOR INSTAPPERS EN GEZINNEN

Tussen de fraaie dorpen Bellamonte en Moena ligt het zonnige Alpe Lusia. Je vindt er zo’n 30 kilometer aan pistes. Breed, lekker glooiend en vaak in het zonnetje. Een ideaal skigebied dus voor wintersporters met minder ervaring en gezinnen met kleine kinderen. Niet dat ervaren skiërs hier niks te zoeken hebben. Integendeel! Aan de andere kant, richting Moena, vindt je ruimschoots uitdagende afdalingen.

En ook hier, met uitzicht op de Pale di San Martino, is het landschap ongekend fraai. Niet voor niets is dit Unesco Werelderfgoed. Ook in Alpe Lusia kom je als het om eten en drinken gaat niet tekort, met aan groot aantal hutten dat plaatselijke specialiteiten serveert. Lekker en betaalbaar. Tip: stap eens binnen bij Chalet 44. Naast heerlijk eten heb je hier ook een fenomenaal uitzicht op de Pale di San Martino en het Lagoraigebergte. En ga na afloop met de kleintjes eens kijken bij de speelparken in de sneeuw of kies een keer de slee.

PASSO ROLLE: KLEIN MAAR FIJN

De overtreffende trap van mooi? Passo Rolle! Hier ski je door natuurpark Paneveggio, met de indrukwekkende Pale di San Martino als achtergrond. Dit is zo’n typisch klein-maar-fijn skigebied dat je echt in je hart kunt sluiten. Met zo’n 15 kilometer is het pisteaanbod gering, maar vanwege de ligging rond 2.000 meter hoogte is de sneeuwkwaliteit over het algemeen heel erg goed. En de variatie aan pistes zal je verassen, met een fijne mix van blauwe, rode en zwarte afdalingen. En dan dat landschap. Zo mooi! Je kunt daar trouwens ook van genieten als je niet skiet. Sneeuwschoenwandelen? Dan ben je in Passo Rolle op de juiste plek. Net als toerskiërs trouwens. De lokale skigidsen laten je graag de mooiste plekken zien.

PASSO OCLINI: FAMILIEPARELTJE

Een ander klein-maar-fijn pareltje is Passo Oclini, gelegen tussen de toppen van de Corno Nero en Corno Bianco. Neem dat klein maar letterlijk, met 7 km pistes en 4 liften. Maar kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit en met een ligging op zo’n 2.000 meter is de sneeuw in Passo Oclini altijd tiptop. Bovendien liggen er leuke langlaufloipes, is er een rodelbaan en kunnen de kinderen zich uitleven in Fantiland. Hier heb je met het hele gezin iedere dag volop sneeuwpret.

PASSO LAVAZÉ: 85 KM LOIPES BOVEN 1.800 METER

Voor de langlaufers: vlakbij Passo Oclini, op de Passo Lavazé, ligt ruim 85 km aan langlaufloipes van alle mogelijk niveaus. Sneeuwzeker vanwege de hoogte, zonzeker vanwege de ligging en met als bonus een betoverend uitzicht op de Catinaccio en de Latemar. Ook een tip voor prachtige sneeuwschoenwandelingen.

WAAR GA JIJ VOOR?

 1. Image
  Progressor X PT + RS10
  Nu 249.99 Van 499.99
 2. Image
  RACETIGER SC VMOTION3
  Nu 599.99 Van 749.99
 3. Image
  Deacon 74
  Nu 529.99 Van 879.99