TIPS | TENNISRACKET KIEZEN? DIT IS WAAR JE OP MOET LETTEN!

Game, Set, Match! Heb jij alles wat je nodig hebt voor een succesvolle game? Als je van plan bent om een (nieuw) tennisracket te kopen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo is het belangrijk om te letten op de gripmaat, het gewicht, de lengte, bladgrootte, het balanspunt én het materiaal. Begint het je nu al te duizelen? Geen zorgen! Met deze tips & tricks is het vinden van een passend tennisracket een fluitje van een cent. Zo sta jij nóg zelfverzekerder op de baan.

WAAR GA JIJ VOOR?

Ben jij een wedstrijdspeler, of sta je liever recreatief op de baan? Waar je ook voor gaat, het is belangrijk om een tennisracket te kiezen dat past bij jouw doelen. Speelniveaus in de tenniswereld worden ook wel aangeduid met een cijfer van 1 tot 9. Niveau 1 betreft de topklasse en het spelen van internationale toernooien. Een tennisser met niveau 9 is net nieuw in de tenniswereld en focust zich in deze fase vooral op timing, balans en bladcontrole.

Om het overzichtelijker te maken, kunnen we de verschillende niveaus onderverdelen in de volgende 3 categorieën. Welk type tennisser ben jij?

IK BEN EEN (BEGINNENDE) TENNISSER MET EEN KORTE SLAG

Jij bent een beginnende tennisser en leert de fijne kneepjes van het spel nog volop. Met een licht frame en een groter blad kun jij je technieken optimaal verbeteren, terwijl je gaat voor het genereren van voldoende power.

IK BEN EEN (ALLROUND) SPELER MET EEN MIDDELLANGE SLAG

Je tennist al een tijdje en speelt op gemiddeld niveau. Wellicht doe je al mee met de clubcompetitie van je tennisvereniging? Tennissers met een gemiddeld speelniveau gaan vaak voor een racket gefocust op een ultieme mix van controle en power. Met een ‘allround racket’ ga je vaak voor een iets zwaarder racket en een gemiddelde bladgrootte. Dit type racket is ook geschikt voor de tennisser met een middellange slag.

IK BEN EEN (ERVAREN) SPELER MET EEN SNELLE, LANGE SLAG

Jij bent een actieve tennisser, beschikt over een hoog speelniveau en je doet mee aan toernooien en competities. Ervaren spelers kiezen over het algemeen voor een racket dat bijdraagt aan optimale controle. Een ‘controle racket’ is doorgaans zwaarder in gewicht, beschikt over een kleiner blad en voelt flexibeler aan. Dit type racket is ook geschikt voor spelers met een snelle, lange slag.

GA VOOR DE BESTE VERSIE VAN JEZELF

GRIPMAAT

Het is natuurlijk belangrijk dat een tennisracket prettig in je hand ligt. Zo kun jij alles uit je tennisspel halen wat erin zit! Met de gripmaat van een racket wordt de omtrek van het handvat bedoeld. Een nauwkeurige manier om je gripmaat te bepalen gaat als volgt:

Meet de lengte van de top van je ringvinger tot aan de tweede handlijn. Dit doe je natuurlijk aan de binnenzijde van je slaghand (zie foto). De omtrek van het racket staat gelijk aan deze lengte.

BALANSPUNT

Kort gezegd vertelt het balanspunt (of balance point) van een tennisracket je iets over de gewichtsverdeling. Het balanspunt duidt in de regel het zwaartepunt aan - daar waar het racket het zwaarst is. 

‘’TOP WEIGHT’’ (340 - 380 MM)

Het balanspunt ligt bovenin het racket. Hierdoor profiteer je van extra power in je slag. Een goede keuze voor de beginnende of recreatieve speler.

‘’EVEN BALANCED’’ (320 - 330 MM)

Het balanspunt ligt in het midden van het racket. Hierdoor ga je voor een mix van controle en power. Geschikt voor de allround tennisser.

‘’HANDLE WEIGHT’’ (305 - 315 MM)

Het balanspunt ligt onderin het racket. Hierdoor profiteer je van ultieme controle. Zeer geschikt voor de ervaren wedstrijdspeler.

FRAMELENGTE

De framelengte van een tennisracket wordt uitgedrukt in centimeters. Voor volwassenenen ligt dit gemiddeld tussen de 68.5 en 69 cm.

FRAMELENGTE VOOR KIDS

Voor kinderen is de juiste framelengte erg belangrijk. Om de juiste lengte te bepalen, is het raadzaam om het racket bij het handvat vast te pakken en het langs het lichaam naar beneden te laten hangen. Tussen de onderkant van het racket en de grond moet ongeveer een ruimte van 5 cm overblijven.

Wil je zeker zijn dat de framelengte de juiste is voor jouw kind? Laat je adviseren in één van onze filialen.

GEWICHT

Er bestaan verschillende gewichtsklassen, doorgaans onderverdeeld in drie groepen.

LICHTGEWICHT (255 - 270 GRAM)

Een lichtgewicht racket heeft doorgaans een balanspunt in de top. Hierdoor profiteer je van nog meer power! Zoals eerder benoemd, is een lichtgewicht racket met name geschikt voor de beginnende tennisser.

MEDIUM GEWICHT (270 - 305 GRAM)

Mix tussen controle en power; ideaal voor de allround speler.

ZWAARGEWICHT (305 - 340 GRAM)

Een zwaargewicht tennisracket vraagt om meer techniek van de speler - ideaal voor een gevorderde competitiespeler die gaat voor optimale controle.

BLADGROOTTE

In de regel geldt: hoe groter het blad, hoe meer power, maar minder precisie. Daar staat tegenover: hoe kleiner het blad, hoe meer controle, maar minder power. Waar ga jij voor?

MATERIALEN

De meest gebruikelijke materialen voor een tennisracket zijn aluminium, composite en graphite.

Aluminium is licht en het goedkoopst, maar levert in op dempende eigenschappen. Composite combineert aluminium en graphite; een goede mix en daardoor zeer geschikt voor de beginnende- of allround speler. Met graphite ga je voor lichtgewicht, sterk materiaal dat beschikt over goede dempende eigenschappen. In de wedstrijdsport wordt er vaak gekozen voor rackets met kevlar, carbon of basaltfibers. Dit zorgt voor nóg meer stabiliteit en demping.

BESPANPATROON

Het snarenpatroon van een tennisracket geeft aan hoeveel hoofd- en dwarssnaren het racket heeft. In de notatie wordt altijd eerst het aantal hoofdsnaren aangegeven, gevolgd door de dwarssnaren. Bespanpatronen van 16x19 en 18x20 komen het meest voor. Bovendien wordt er onderscheid gemaakt tussen een open en gesloten patroon.

Bij een open snarenpatroon is er sprake van minder netspanning. Simpel gezegd: de afstand tussen de snaren is groter, wat zorgt voor een ‘’trampoline-effect’’. Bovendien zorgt het voor meer spin en slice, maar minder controle. Goed om te weten: bij dit patroon zullen de snaren iets sneller slijten.

Bij een gesloten snarenpatroon beschikt het racket over meer snaren. Dit patroon is minder gefocust op versnelling en spin, maar draagt bij aan optimale controle.

HET BELANG VAN EEN GOEDE BESPANNING

Een soepele of een stugge snaar, het kan het verschil maken tussen winst of verlies. Is jouw tennis- of squashracket toe aan een nieuwe bespanning? Bij DAKA ontvang je advies op maat en wordt jouw racket aan de hand van de nieuwste apparatuur vakkundig met de juiste snaar bespannen.

Een snaar kan uitdrogen, waardoor het elasticiteit en kracht verliest. Ook als jouw tennisracket een jaar in de kast heeft gelegen, kan een snaar versleten zijn door uitdroging. Een nieuwe snaar zal de klap van de tennisbal beter opvangen. Nieuwe bespanning zorgt er bovendien voor dat de bal meer vaart krijgt, je soepeler kunt slaan én je meer controle hebt.