Ga jij voor veldhockey, zaalhockey of allebei? 

Speel jij gedurende de wintermaanden ook zaalhockey? Dan is het goed om te weten dat je hier andere spullen voor nodig hebt dan op het veld. Natuurlijk kun je jouw scheenbeschermers, bitje en eventuele handschoen wel gebruiken in de zaal. Maar je veldstick en schoenen moeten thuisblijven. Speel jij veld- en zaalhockey? Ga dan voor de juiste spullen!

ADVIES OP MAAT

Wanneer je graag passend advies wilt bij het kiezen van de juiste hockeyspullen kun je het beste langskomen in één van onze winkels. Onze specialisten staan elke dag voor je klaar! 

 

 

Veldstick vs zaalstick

Van oudsher waren alle hockeysticks van hout, maar goed dat was toen er ook nog gehockeyd werd op gewoon gras. Tegenwoordig worden sticks gemaakt van divers materiaal zoals hout, carbon en glasfiber. Een zaalhockeystick is lichter en smaller dan een veldhockeystick. Dat moet ook, want in de zaal mag je alleen pushen. Als je slaat met je zaalstick, zoals je dat op veld zou doen, dan kun je deze door midden slaan. Een groot voordeel van een lichtere en smallere indoorstick is dat deze perfect is voor het technische en snelle hockeyspel dat er gespeeld wordt in de zaal.

Met zaalhockey draait alles om precisie en snelle passing en dat kan makkelijker met een lichtere stick. Over het algemeen bestaat een zaalstick uit hout en kunststof (een mix van koolstof, glasvezel en aramide). De glasvezel zorgt voor stijfheid én soepelheid. Deze combinatie zorgt voor ideale balcontrole in de zaal. En dat heb je ook wel nodig, want als je dacht dat veldhockey snel ging, dan heb je nog nooit zaalhockey gespeeld. Als laatste is de krul van een indoor stick iets platter, zodat je de bal gemakkelijk laag kunt houden in de zaal. Regels zijn regels: de bal mag namelijk niet hoog in de zaal, zelfs niet een klein beetje.

Veldsticks bevatten vaak een deel hout, een deel carbon en soms ook glasvezel. Het percentage carbon bepaalt de stijfheid van een stick. Hierbij geldt: hoe stijver de stick, hoe meer kracht je achter de bal kan zetten. En dat is wat je op het veld natuurlijk weer nodig hebt, want het speelveld is veel groter.

Speel jij zowel veld- als zaalhockey? Ga dan voor de juiste uitrusting!

Outdoor schoenen vs indoor schoenen

Ook de hockeyschoenen hebben een transformatie doorgaan. Veldhockeyschoenen hebben stevige noppen aan de onderkant. Deze noppen zorgen ervoor dat je snelle sprints kan trekken over het veld en niet uitglijdt. Hockeyschoenen zijn iets stugger en bieden steun aan je enkels. En dat is natuurlijk perfect als je snelle wendingen moet maken. Indoor schoenen zijn totaal anders. Ze hebben namelijk een vlakkere zool die veel grip biedt. De gladde vloeren in de zaal kunnen erg verraderlijk zijn, daarom is extra grip zeker noodzakelijk.

Zaalhockeyschoenen zijn daarnaast vaak wat lichter en flexibeler dan veldhockeyschoenen. Dat komt doordat zaalhockey meer draait om snelle bewegingen en technische skills. Je voeten moeten snel kunnen reageren en daar passen lichtere schoenen beter bij.

En dan nu de hockeyhandschoen

De ene zweert erbij en de andere waagt zich er niet aan: de hockeyhandschoen. Een hockeyhandschoen biedt extra bescherming aan de linkerhand. Een handschoen wordt voornamelijk bij zaalhockey gedragen. In de zaal is een handschoen namelijk sterk aan te raden. Dit is namelijk de hand die je in de zaal op de grond legt om je ‘block’ te maken.

Ga jij voor veld en/of zaal?

Dus speel jij zowel veld- als zaalhockey dit jaar? Zorg dan voor de juiste uitrusting! Shop online of kom naar een DAKA winkel bij jou in de buurt. Onze hockeyexperts staan voor je klaar voor persoonlijk advies.