GET FIT MET DEZE POPULAIRE TRAININGSVORMEN

Hoe staat het ervoor met jouw fitnessdoelen? Ga je voor de perfecte shape, of een goede conditie? Wat je doel ook is, bij DAKA vind je alles voor jouw doel. Wij zetten verschillende trainingsvormen voor je op een rijtje, zo heb jij genoeg inspiratie om aan de slag te gaan!

1 | HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING (HIIT)

Misschien wel de meest populaire trainingsvorm van dit moment: High Intensity Interval Training, oftewel HIIT. Deze effectieve trainingsvorm bestaat uit korte, intensieve intervallen die afgewisseld kunnen worden met minder intensieve intervallen of een kort moment van rust. Er zijn veel verschillende variaties van HIIT oefeningen, zodat je makkelijk een training kunt samenstellen die past bij jouw doelen en niveau.

Een HIIT training is intensief en duurt daardoor meestal maar 10 tot 30 minuten. Het is een effectieve manier van trainen, waarbij je in korte tijd alles uit je lichaam haalt. Hierdoor verbrand je veel calorieën én verbeter je jouw conditie binnen no-time.

Door de intensiviteit van de inspanning duurt het lichaamsherstel langer dan bij een minder intensieve training. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zelfs na de training nog calorieën verbrandt. Het fijne van een HIIT training is bovendien dat je er in principe niks voor nodig hebt, je kunt dus overal aan de slag!

2 | FUNCTIONEEL TRAINEN

Het doel van functioneel trainen is om de lichamelijke functie of handeling te verbeteren. Het trainen op een functionele wijze leert je beter om te gaan met bewegingen die van groot belang zijn in het dagelijkse leven.

Bij een functionele trainingsmethode doe je verschillende oefeningen met fitnessattributen of met eigen lichaamsgewicht. De training is niet gericht op het ontwikkelen van extra spierkracht, maar is gefocust op de oefening en beweging. Functioneel trainen helpt je om eigen prestaties te verbeteren, spieren te trainen én blessures te voorkomen.

3 | BODYWEIGHT TRAINING

De naam zegt het al: een bodyweight training bestaat uit oefeningen waarbij je enkel eigen lichaamsgewicht gebruikt. De focus ligt vooral op herhalingen in plaats van gewicht. Hierdoor bouw je zowel spier- als lichaamsconditie op. Voorbeelden van typische bodyweight oefeningen zijn squats, push- en pull ups, crunches en planking. Deze oefeningen zorgen voor een verbetering van stabiliteit, balans en flexibiliteit.

GA VOOR EEN PASSENDE OUTFIT

4 | BOOTCAMP

Bootcamp is een verzamelnaam voor diverse trainingsvormen in één. In een bootcamp leg je een parcours af bestaande uit cardio-, interval- en krachttraining die zowel binnen als buiten kunnen worden uitgevoerd. Het is erg populair en bootcamps worden vaak door verschillende sportscholen aangeboden in de vorm van een groepsles. Het leuke aan sporten in een groep is dat je extra motivatie krijgt en het beste uit jezelf kunt halen.

Bootcamp biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de trainingsvorm voor een betere weerstand en vetverbranding. Daarnaast nemen je spierkracht én spiermassa toe.

5 | CARDIOTRAINING

Een cardiotraining is een trainingsvorm die specifiek is gericht op het opbouwen van conditie en het verbranden van vet. Naast het verbeteren van de conditie, is het ook een effectieve trainingsvorm voor het verbranden van calorieën. Populaire oefeningen zijn hardlopen, fietsen, touwtjespringen en sporten op een crosstrainer.

6 | KRACHTTRAINING

Krachttraining helpt je om je spiermassa te vergroten. Het zorgt er niet alleen voor dat je spieren sterker worden, ook worden je spieren langer. Dit zorgt voor meer lenigheid en een verbeterde lichaamshouding. Een sportschool is de ideale plek om krachttraining te beoefenen. Hier kun je gebruik maken van fitnessapparaten voor diverse spiergroepen.

Per fitnessapparaat staat meestal duidelijk aangegeven hoe het apparaat werkt en voor welke spiergroep het geschikt is. Je kunt op het fitnessapparaat zelf je gewicht kiezen, zo kun je het zo uitdagend maken als je zelf wilt!

7 | BOKSEN

Boksen is een effectieve trainingsvorm voor zowel lichaam als geest. Het is een combinatie van cardio- en krachttraining, waarbij je zowel je boven- als onderlichaam traint. In de oefeningen komen vooral kracht, souplesse, ontspanning voor de spieren en coördinatie aan bod.

Voorbeelden van typische boksoefeningen zijn stoten en trappen tegen een bokszak of bokspartner, sparren, touwtje springen, squats, burpees, planken en push ups. De training is intensief, waardoor je veel calorieën verbrandt en je uithoudingsvermogen een boost krijgt.

KIES GESCHIKTE ACCESSOIRES